Grattis, Aftonbladets Magnus Wennman, 38,

NYHETER

som har utsetts till årets bästa tidningsfotograf – i världen.

1 av 43 | Foto: Magnus Wennman
Uppgivenhetssyndrom, sägs existera bara i Sverige och bara bland flyktingar. Patienterna har förlorat viljan att leva
Foto: AFTONBLADET
Magnus Wennman

– Tack. Det känns väldigt roligt. Det är fint pris och jag är jätteglad.

• Du har utsetts till ”Newsphotographer of the Year” av Pictures of the Year International – är det det finaste pris du har vunnit?

– Det är jättejättesvårt att säga. Just i år tyckte juryn att min portfolio var bästa i den här kategorin och det är jag jätteglad för, men nej, det är svårt att rangordna alla priser.

• Vad är det för bilder du prisas för den här gången?

– Det var en portfolio från mitt jobb på Aftonbladet, helt enkelt. Det är både stort och smått, reportage som vi har gjort under året till längre projekt som jag har jobbat med under flera år, men som blev klart i år, som handlar om Pekka och Matte och deras vänskap.

• Vad betyder priset för dig?

– Det betyder massa grattishälsningar och ryggdunkningar i dag och sedan är det nog inte så mycket mer än det. Det blir nog en prisutdelning så småningom också.

– Men det här priset delar jag med Aftonbladet. Aftonbladet har ju till skillnad från många andra tidningar valt att satsa på att ha kvar en bildredaktion och det här är en kategori där man tävlar som anställd fotograf på en tidning. Så jag är otroligt tacksam över att jobba på Aftonbladet, som fortsätter att satsa på en stark bildredaktion och låter oss fotografer göra både stort och smått.

• Svindar det inte ibland? Du måste vara den mest prisbelönte fotografen/journalisten i Sverige – genom tiderna?

– Jag har ingen aning om det, faktiskt. Jag är jätteglad för uppmärksamheten, men sedan vill jag bara jobba vidare och göra bättre grejer hela tiden. Det är inte så att jag stannar upp, jo, kanske för stunden och njuter lite, men sedan vill jag gå vidare. Och jag vill nämna att den här kategorin har vunnits av Paul Hansen på Dagens Nyheter för några år sedan. Svensk bildjournalistik står sig väldigt stark internationellt.

• Vad jobbar du med nu – kan du avslöja det?

– Just nu är jag på resa i USA, men jag kan inte avslöja vad jag jobbar med. Det är ett projekt som ni får se så småningom.

• Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att få komma hem till min son. Jag längtar jättemycket efter honom.

Namn: Magnus Wennman.

Familj: Fru Elin och sonen Wile, 7, och katten Torsten.

Bostad: Hus i Saltsjö Boo.

Inkomst: Cirka 55 000 kronor i månaden.