20-åriga arvtagerskan omhäktas – hade opiater i blodet

Arvtagerskan Olena Zaitseva, 20, mejade ned totalt tolv personer när hon körde mot rött i i sin lyx-suv i centrala Charkiv i över 100 kilometer i timmen.

Sex personer dog och sex skadades av vansinnesfärden som uppstod i samband med att den unga kvinnan kappkörde – påverkad av opiater.

Nu har distriktsdomstolen i Charkiv beslutat att förlänga häktningen.

Det var den 18 oktober 2017 som den 20-åriga studenten och arvtagerskan Olena Zaitseva körde mot rött ljus med sin lyx-suv av modellen Lexus RX350 i en korsning i centrala Charkiv i Ukraina.

Zaitseva, som höll en hastighet på över 100 kilometer i timmen i korsningen, körde sedan in i en annan bil och upp på en trottoar – där hon mejade ner totalt tolv personer. Sex dog och sex skadades, varav en gravid kvinna.

Videoinspelningar visar hur Zaitseva, vars blodprov visade att hon hade opiater i blodet, ska ha tävlingskört mot en annan bil strax innan kraschen.

Uppgifter som bekräftats av Anton Herashchenko, rådgivare åt Ukrainas inrikesminister.

Förlängd häktning – utan borgen

Sedan dess har Zaitseva suttit häktad. Nu har distriktsdomstolen i Charkiv beslutat att förlänga häktningen med två månader utan rätt till borgen.

”Offrens anhöriga stödjer åklagarens inställning fullt ut” lyder ett uttalande som släpptes i samband med att åklagaren meddelade sitt beslut.

Första förhandlingen är tänkt att äga rum den 19 februari.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om är många i Ukraina oroliga för att Zaitseva, som är dotter till den välkända oligarken Vasily Zaitsev, ska slippa undan det tioåriga fängelsestraff hon riskerar att dömas till, tack vare att hennes extremt rika far arbetar hårt för att köpa dotter fri från skuld.

Fadern, som är vd för det ukrainska energibolaget Ukrenergochorment, har nämligen sagt sig vara beredd att betala stora summor pengar till offren och deras familjer – minst 12 miljoner – för att de ska skriva under att de accepterat kompensation och därmed inte utkräva ansvar från hans dotter.

”Pengar kan tysta munnar”

Något som inte hör till ovanligheten i Ukraina.

– Tyvärr kan pengar stänga många munnar här, har advokaten Ivan Liberman tidigare sagt till ukrainska medier.

Olena Zaitseva har tidigare bötfällts sex gånger för att ha brutit mot trafikregler.

Även 49-årige Hennadiy Dronov, som framförde bilen som Zaitseva krockade med, sitter häktad och har fått sin häktningstid förläng. Dronov är misstänkt för trafikbrott i samband med att han ska ha kört mot gult ljus.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN