Ebbas pappa vill stämma staten för terrorattacken på Drottninggatan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan – däribland 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund.

Nu vill hennes pappa stämma staten då han menar att säkerheten på Drottninggatan brustit, uppger hans advokat Thomas Bodström för SVT.

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten.

Under tisdagen väcktes åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017.

Akilov misstänks bland annat för terroristbrott och försök till terroristbrott.

Fem personer dog i attentatet, däribland 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund.

I SVT:s ”Morgonstudio” säger hans advokat Thomas Bodström att Ebbas pappa överväger att ställa staten eller Stockholm stad juridiskt till svars för att säkerheten brustit på Drottninggatan i samband med terrorattentatet.

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, säger Thomas Bodström till SVT.

Bodström och hans klient menar att skyddet på Drottninggatan brustit eftersom lastbilen kunde passera trots de så kallade betonglejonen. Därför överväger de om de ska stämma staten eller Stockholm stad.

– Det har kommit fram i förundersökningen, det framgår att de här lejonen är för lätta, de står för glest, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Ebbas pappa ska enligt SVT ha bestämt sig i maj förra året att fokusera på samhällets ansvar, och är inte intresserad av gärningsmannens skuld.

– Vi ska ha en juridisk analys av det här, vem och vilka som brustit. Om det är skadeståndåtal mot staten, eller Stockholm stad och om det är möjligt, säger Bodström till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE