Irak lovar förstöra omstridda robotar

NYHETER

FN-källa: Saddam går med på vapeninspektörernas krav

NEW YORK/BAGDAD

Irak har i princip gått med på att förstöra sina al-Samoud-robotar och komponenter till dem, sade en FN-tjänsteman på torsdagen till Reuters. Löftet måste dock bekräftas i Bagdad, förklarade han.

- De accepterar i princip att robotarna och anläggningarna förstörs men detta måste klarläggas. Unmovic måste följa upp detta i Bagdad och ta reda på vad brevet egentligen innebär, sade FN-företrädaren.

Tidigare på torsdagen hade en irakisk regeringsrepresentant i Bagdad sagt att FN inom två dagar får svar på sitt krav att Irak ska förstöra al-Samoud-robotarna. FN:s vapeninspektörers chef Hans Blix har sagt att Irak senast den 1 mars måste börja skrota robotarna.

Vad Irak ämnade svara var då ovisst. Tidigare har Bagdadregimen sagt att den "allvarligt och uppriktigt" granskar FN:s begäran.

Enligt regeringskällan, som inte ville bli namngiven, skulle svaret att avlämnas i form av ett brev till FN:s säkerhetsråd.

Blix motivering för att kräva skrotning av al-Samoud-robotarna är att deras räckvidd överstiger de 15 mil som är tillåtna för irakiska robotvapen. Men om robotarna förstörs är det också ett militärt bakslag för landet, som nu försöker förbereda sig för en eventuell invasion av amerikanska styrkor.

TT-Reuters