Han hjälpte till att mörda 3 000

NYHETER

Första domen efter 11 september föll i dag

I dag föll den första domen mot en av konspiratörerna bakom attacken den 11 september.

Mounir el Motassadeq, 28, dömdes för medlemskap i en terrororganisation – och medhjälp till mord på 3 066 människor.

En domstol i Hamburg gav honom maxstraffet – 15 års fängelse.

Rättegången mot marockanskfödde Mounir el Motassadeq har pågått i tre månader. Hans försvarare hade hoppats att de fem domarna som ansvarat för målet i rätten i Hamburg i dag skulle frikänna 28-åringen, men istället dömdes han till maxstraffet på 15 års fängelse.

Mounir el Motassadeq har konsekvent nekat till anklagelserna – som gjort gällande att han varit medlem i en terrororganisation och att han hjälpte till att mörda alla de som dog den 11 september. Mounir el Motassadeq har dock erkänt en rad omständigheter som gjort det svårt för försvaret.

Han har erkänt att han tränat i al-Qaidas läger i Afghanistan. Och Mounir el Motassadeq har också medgivit att han kände de sex som utgjorde al-Qaidacellen i Hamburg.

I terrorcellen ingick tre av självmordspiloterna Ziad Jarrah, Marwan al-Shehhi och Mohammed Atta – som beskrivits som kaparnas ledare och som kraschade ett av planen mot World Trade Center. Dessutom ingick de misstänkta konspiratörerna Said Bahaji och Zakariya Essabar och Ramzi Binalshibh – som erkänt att han planerade 11 september – i gruppen.

I sitt slutanförande inför rätten sa 28-åringen, enligt AP:

Jag kunde inte tänka mig att människor jag kände skulle kunna göra något sådant. Jag såg det på tv och chockades.

– Jag bara hoppas att något som 11 september aldrig händer igen.

Trots att en av huvudpersonerna – koordinatorn Ramzi Binalshibh – finns i amerikanskt förvar fick han inte vittna under rättegången. Försvaret säger att frånvaron av Mohammed Haydar Zammar och Ramzi Binalshibh – som i en dokumentär av tv-bolaget al-Jazeera själv erkänt att han planlade attacken den 11 september – kan ge grund för ett överklagande.

Åklagarna har dock gjort gällande att Mounir el Motassadeq hjälpte de sex i Hamburgcellen att smälta in i samhället genom att betala deras hyror, skolavgifter och räkningar. Och vittnen sa under rättegången att 28-åringen var lika militant som sina vänner och ofta talade om sitt hat mot USA och Israel.

Försvaret gick ut på att 28-åringen åkte till Afghanistan för att få vapenträning, eftersom han ansåg att alla muslimer borde kunna detta. När det gäller hjälpen till sina vänner sa Mounir el Motassadeq att det var just detta – oskyldig hjälp till några vänner.

Före dagens dom uttryckte högt uppsatta tyska politiker och tjänstemän, enligt AP, farhågor för attentat i samband med domen. Och domstolen bevakades på onsdagen av ett kraftigt skärhetspådrag.

Mattias Lundell