Så ska han klara kriget

NYHETER

Här är Saddams hemliga plan för att överleva

1 av 3 | Foto: ensam - med allah Om jag dör är det Allahs vilja, sa Saddam Hussein i en intervju för amerikanska CBS natten till i går. Under intervjun försvann Saddam ut för att ve under tio minuter. Men några planer på att bli martyr har inte Iraks diktator. Strategin för överlevnad är noga uttänkt.

USA:s krigsplaner talas det mycket om.

Men även Saddam Hussein måste ha en plan. En plan för att överleva.

Hemliga gömställen, plastikoperationer eller exil. Martyrskap ligger inte för honom.

En av Saddams närmaste säkerhetsvakter hoppade av för en tid sedan. Han uppger att Saddam Hussein utsatts för nio mordförsök sedan Gulfkriget. Alla har misslyckats.

Iraks diktator är oerhört svår att komma åt. Han visar sig numera nästan aldrig offentligt. Bara han själv och ett fåtal andra personer vet var han ska tillbringa nästa dag. De enda personer Saddam släpper i sin närhet är folk från hans egen klan i hemstaden Tikrit.

"En ny Usama"

CIA:s specialkommandon får ingen lätt uppgift att hitta och eliminera Saddam, ett av de första målen om ett krig inleds. Mardrömmen är att Saddam blir en ny Usama bin Ladin.

Även om det är oerhört svårt att se hur Saddam Hussein ska kunna överleva ett krig där USA:s uttalade mål är att störta honom, så har diktatorn haft gott om tid att fundera och förbereda sig. Ända sedan han tvingade bort vapeninspektörerna i slutet av 1998 måste Saddam ha vetat att det bara var en tidsfråga innan USA kastade sig över honom.

Bytte varje natt

Under Gulfkriget "turnerade" Saddam runt bland vanliga irakier. Familjen fick flytta ut för natten medan Saddam intog deras bostad omgiven av sina livvakter. Han bytte så gott som varje natt.

Den här gången är det många som tror att Saddam antingen kommer att gömma sig i Bagdad eller i Tik-rit. De senaste dagarna har elittrupper ur det Republikanska gardet flyttats från gränsen i norr till Tikrit. Presidentpalatset i hemstaden sägs vara extraförstärkt med bunkrar mot bomberna. Från bunkrarna leder underjordiska gångar. Även under Bagdad lär det finnas omfattande tunnelkomplex dit Saddam kan ta sin tillflykt. Saddam kan ha låtit inreda bostäder i underjorden och bunkrat upp mat och vatten för lång tid.

USA stannar kvar

Problemet är att USA den här gången tänker inta Irak och stanna kvar i månader, kanske år. De kommer att upptäcka de underjordiska systemen.

Många irakier vill hämnas på Saddam. Han kan inte räkna med skydd från den egna befolkningen i kretsen utanför sin säkerhetsapparat.

En plastikoperation som ger Saddam nytt utseende och papper med ny identitet är en möjlighet. Saddam kan leva kvar i Irak eller börja ett nytt liv utomlands. För att lyckas måste omgivningen hålla tyst.

I intervjun med CBS-journalisten Dan Rather säger Saddam att han hellre dör än går i exil. Vilket inte hindrar att han i slutändan väljer att leva.

Erbjuds asyl

USA har erbjudit Saddam exil. Erbjudandet gäller dock enbart före ett anfall.

Saddam är 65 år. Han kan se en ärofylld död som ett alternativ. Saddam omger sig med mycket arabisk mytologi. Han vill gärna se sig som en andra Saladin, den legendariske islamiske ledaren som ledde kampen mot korsfararna.

Kanske kan martyren i Saddam vakna trots allt.

Här är palatsen han kan gömma sig i

Foto: Minst ett av palatsen i Bagdad ska vara utrustat med en skyddsbunker sedan kriget 1990. Under staden löper tunnelssystem.

Dubbelgångarna - de dör i hans ställe

Foto: Saddam - eller? Ingen vet hur många dubbelgångare Iraks diktator håller sig med.

Wolfgang Hansson