Bäva Stockholm - bävern är på bettet

Foto: BRUNO SUNDIN
Casto fiber på latin, bäver på svenska.
NYHETER

Vildmarken finns mitt i stan.

På Årsta holmar i Stockholms innerstad frodas nu bäverstammen som aldrig förr.

- Jag har aldrig sett så stora spår, säger Mats Gothnier på miljöförvaltningen.

Foto: JOEY ABRAITYTE
LÄMNAR SPÅR EFTER SIG Det finns bäver i Stockholms innerstad. Biolog Mats Gothnier på miljöförvaltningen har aldrig sett så stora och tydliga spår som i år.

Delar av Årsta holmar ser ut som ett kalhygge. Stora och små träd är prydligt fällda och de färska kapytorna lyser trävita i det Stockholmsslaskiga vinterlandskapet.

Många färska spår

- Oj, vad de har gnagt här. Vi känner till att det funnits bäver här ute i några år nu men det har aldrig varit så här mycket färska spår. Och jag har aldrig sett dem fälla träd av den här storleken, säger Mats Gothnier, biolog på Stockholms miljöförvaltning.

Bävern har lämnat tydliga skärspår i träden. Deras tänder, som ständigt växer, är som skålformade stämjärn. En 40 cm tjock ask tar inte lång stund att fälla.

- Bävern måste gnaga även om den är proppmätt. Annars blir tänderna för långa, säger Mats Gothnier.

Enligt honom kan det vara en eller flera bävrar som nu kommit ut ur sitt bo för att äta sedan det varma vädret fått isen att smälta.

- När det är riktigt kallt fryser de inne eftersom boets ingång alltid ligger under vattenytan. Men då har de lagt upp ett lager av grenar som de äter tills isen smälter, säger han.

Personal från Skanska - som just nu bygger en ny bro över området - har sett ett av djuren, men sådana iakttagelser är ovanliga.

- Bävern är nattaktiv och mycket skygg. Därför finns det ingen som vet hur många bävrar som håller till här på Årsta holmar. Men vi hoppas att det är en hel familj, säger Mats Gothnier.

Trivs i städer

Bävern är inte utrotningshotad men fridlyst i Stockholms län. Den verkar kunna trivas i stadsnära miljöer men tål inte alltför närgångna besökare. På Årsta holmar verkar den dock ha funnit en fristad.

- En förutsättning är nog frånvaron av en bro. På sommaren skyddas öarna dessutom av en osedvanligt folkilsken svan vilket bävern kan ha dragit nytta av, säger han.

Skanska har byggt en provisorisk bro ut till öarna. Den får dock bara användas av byggjobbare och stängs under kvällar och helger.

Spår över hela Stockholm

Olle Castelius