USA: Saddam kan ligga bakom mjältbrandsfallen

LONDON

De som undersökt fallen av mjältbrand i Florida och New York anser det är en terroristattack.

Deras huvudmisstänkte: Saddam Hussein.

Starka krafter i Pentagon och Vita huset vill nu att USA slår till mot Irak.

Utredarnas teorier om fallen av mjältbrand är enligt "hökarna" i Pentagon och Vita huset ännu ett bevis för att Saddam Hussein också var inblandad, om än möjligen indirekt, i flygkapningarna den 11 september, skriver den brittiska tidningen The Observer.

Kan bli attack mot Irak

Strateger i Pentagon har redan diskuterat möjligheten att iscensätta flyganfall mot Irak, för att på sätt stödja ett väpnat uppror mot Saddam Hussein. Det skulle iscensättas från två håll, dels från kurdiska rebeller i norr, dels från shiamuslimer i syd, samtidigt skulle amerikanska marktrupper skydda oljefälten i Basra.

Bevis att stat är inblandad

Kontakter har tagits med en irakisk oppositionsgrupp med bas i London, tanken är att installera dess medlemmar i en framtida regering i Bagdad.

Centralt placerade amerikanska underrättelsekällor, involverade såväl med CIA som med försvarsdepartementet, säger till The Observer att det som talar för att fallen av mjältbrand har en stat bakom sig är att offren i Florida smittats via luftvägarna.

- Att tillverka sporer som sprider mjältbrand är inte svårt i sig. Men de blir inte ett effektivt biologiskt vapen förrän de har rätt storlek för att kunna inandas.

Teknologin som krävs kostar miljontals dollar. En källa i CIA säger:

- Det här är starka bevis för att en stat är inblandad.

Tore S Börjesson

Publisert: