Loffe räddade Marie från kylan

NYHETER

Bröt benet - hunden hjälpte henne att krypa till räddningen

1 av 2 | Foto: kram min hjälte Med benet i gips kramar Marie Klevelid om sin hund Loffe som hjälpte henne att krypa tre kilometer till räddningen. "Utan Loffe hade jag aldrig klarat mig", säger hon.

NORRKÖPING

I flera kilometer kröp undersköterskan Marie Klevelid, 32, med brutet ben i den 12-gradiga kylan.

Hon var så utmattad att hon bara ville ge upp och somna in.

Men det tillät inte hennes hund Loffe, 10.

Det brutna benet värkte och fembarnsmamman Marie Klevelid hade förlorat känseln i båda knäna.

Men varje gång hon slutade krypa och lade sig ner i snön var riesenschnauzern Loffe där - han knuffade på henne och slickade henne i ansiktet.

- Till slut blev jag arg på honom för att han inte kunde lämna mig ifred, säger hon.

Men när hon nu vilar ut hemma i kökssoffan i Albrektstorp, några kilometer söder om Norrköping, inser hon att Loffe är en hjälte.

Benet i gips

Vänsterbenet är opererat och gipsat och hon har stora blåsor på knäna av köldskadorna. Men hon lever.

- Det var som om Loffe sa åt mig att jag skulle fortsätta. Han var en riktig klippa.

Vid tvåtiden i fredags gick Marie Klevelid ut för att tömköra sin tvååriga unghäst Caramel. Tillsammans med Loffe halvsprang hon med den betslade hästen. När de efter tre kilometer skulle passera ett dike var olyckan framme.

- Jag trillade och satte mig på benet. Ljudet när det gick av var fruktansvärt, berättar hon.

Caramel sprang hem direkt men Loffe stannade hos matte.

Olidlig smärta

Marie Klevelid satt en stund på marken och funderade över knipan hon satt i. Hon hade ingen mobiltelefon med sig och var bara klädd i jeans, långärmad t-tröja och munkjacka. Smärtan i benet var olidlig, det var tolv minusgrader ute, flera kilometer till närmaste hus och det skulle snart bli mörkt.

Hon började krypa. Och efter att ha kämpat i flera timmar kom hon fram till en golfklubbstuga i närheten av hemmet. Där satte hon sig under en upplyst skylt vid vägkanten och väntade på räddningen.

- Min svågers flickvän kom förbi och jag fick skjuts av henne. Men Loffe ville först inte följa med, inte förrän han såg att jag kommit in ordentligt.

Loffe har ännu inte fått någon belöning för hjälteinsatsen. Men den kommer, lovar Marie Klevelid. Han ska få en stor portion lever.

Gunnar Svensson