Spänd förväntan inför Blix rapport

NYHETER

NEW YORK

På fredagen riktas världens ögon återigen mot chefsvapeninspektör Hans Blix. Hans rapport inför FN:s säkerhetsråd kan avgöra om en attack på Irak är nära förestående.

Stämningen i FN-huset var på torsdagen spänd och full av förväntan.

  Företrädare för USA och Storbritannien hävdade att upptäckten av en irakisk robot med längre räckvidd än de tillåtna tydligt visar att Irak har brutit mot de regler som satts upp av FN. Samtidigt cirkulerade ett franskt förslag som går ut på att dubbla eller tredubbla antalet inspektörer. Tyskland, Ryssland och Kina sades stödja idén.

  - Frankrike vill visa att det finns ytterligare utrymme inom resolution 1441. Förslaget riktar sig egentligen direkt till inspektörerna, sade en FN-diplomat till TT.

  På inspektörsorganet Unmovics kontor på 35:e våningen lyste flitens lampa. En person med insyn i Unmovic sade att Blix och hans medarbetare arbetade intensivt in i det sista för att få rapporten färdig. Inga uppgifter om rapporten hade läckt ut och Blix vägrade att ge intervjuer.

Saklig

  En inte alltför vågad gissning var att Blix och hans kollega IAEA-chefen Mohamed El Baradeis rapporter - liksom den 27 januari - blir sakliga. Troligtvis kommer både krigsivrare och fredsanhängare att uppleva att de får stöd för sina argument.

  Irak har de senaste veckorna samarbetat med inspektörerna i högre grad än tidigare, bland annat har enskilda intervjuer med forskare hållits. Men frågan är om det räcker.

  En annan undring är hur allvarlig upptäckten av den irakiska roboten är. Den uppges ha en räckvidd på 180 kilometer mot tillåtna 150 kilometer. Storbritanniens utrikesminister Jack Straw sade att om medierapporter om roboten stämmer utgör den en "allvarlig överträdelse".

  Iraks vice premiärminister Tareq Aziz förnekade å sin sida att någon irakisk robot skulle ha längre räckvidd än tillåtet. När han på torsdagen kom till Rom för att träffa påven Johannes Paulus försäkrade han också att robotarna är ofarliga: med kort räckvidd och utan fjärrstyrning.

Resolution

  Den stora frågan inför fredagens FN-rapporter är dock hur världssamfundet reagerar.

  I FN-huset pågår diskussioner om en eventuell andra resolution och hur den skulle kunna lyda. Rykten talar om ett brittiskt utkast som på ett ganska otydligt sätt slår fast att Irak gjort sig skyldigt till ett så kallat "väsentligt brott" mot tidigare resolutioner. Enligt uppgifter skulle den texten inte tala om några konsekvenser.

  Ett syfte med en så urvattnad resolution skulle vara att få med sig krigsmotståndarna Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina.

  Av inrikespolitiska skäl är det mycket viktigt för Storbritannien med en andra resolution, men det verkar vara mindre viktigt vad den innehåller. USA, Storbritannien och deras allierade kan alltid luta sig mot säkerhetsrådets resolution 1 441 från november i fjol som talar om "allvarliga konsekvenser" om Irak inte samarbetar med inspektörerna.

Reaktion

  Det är inte sannolikt att utkastet till en andra resolution presenteras i samband med inspektörernas rapport. USA vill läsa av rådsmedlemmarnas reaktioner först.

  - Om de märker att de inte har stöd för en andra resolution så presenterar de ingen, säger FN-diplomaten.

  - Men det har talats om att säkerhetsrådet kan extrainkallas på lördag.

  En annan aspekt på ett eventuellt angrepp mot Irak är den humanitära. På torsdagen samlade FN-chefen Kofi Annan säkerhetsrådets medlemmar för att diskutera den frågan.

  Samtidigt talade USA:s president George Bush till marinsoldater på Mayport-basen i ett soligt Florida.

  - Jag är optimistisk om att säkerhetsrådet tar sitt ansvar och får jobbet gjort, sade Bush.

Christina Magnergård Bjers/TT