Försökte klona sin döde son

NEW YORK

Advokaten Mark Hunts tio månader gamla son dog av ett hjärtfel.

Förkrossad av sorg betalade han fem miljoner kronor för att göra en klonad kopia av barnet.

Men myndigheter tror inte att någonting alls hände i laboratoriet.

Familjen Hunt.
Familjen Hunt.

I en gammal skola i den lilla staden Nitro i West Virginia ägnade Clonaids Brigitte Boisselier, biskop i Raelian-sekten, minst sex månader åt vad hon beskrivit som ett hemligt klon-projekt.

Men en lokal polis, Greg Castro, säger att hon inte producerade någonting i labbet förutom tomma löften. Castro, som också var hyresvärd för byggnaden, hyrde ut rum 201 till Boisselier och till Mark Hunt, en välbärgad advokat och förre detta lagstiftare i delstaten.

Desperata

Hunt och hans fru Tracy förlorade Andrew 1999 efter komplikationer till följd av en hjärtoperation. För att få sin son tillbaka hyrde de i desperation Boisselier. De betalade fem miljoner kronor till Clonaid.

- För föräldrar kan ingenting vara värre. Det var förödande, sade Hunt.

- Vi bestämde, för den första gången i historien, sedan Jesus väckte Lazarus, att överbrygga dödens stora vik och ta hem vårt barn - att skapa en identisk tvilling till Andrew.

"Hittade inga bevis"

Under våren 2001 kom FDA, det amerikanska läkemedelsverket, det olagliga laboratoriet på spåren.

- FDA hittade inga bevis för att någonting hände i rummet, säger Greg Castro till New York Post.

FDA och Hunt kom överens om att han inte skulle fortsätta att få sin döda son klonad inom USA:s gränser. Hunt sålde senare laboratoriets utrustning och bröt offentligt med Raelian-sekten eftersom han ansåg att Boisselier var för intresserade av att få publicitet.

I dag har paret Hunt fått ett nytt barn - på det gamla vanliga viset.

Fredrik Virtanen

Publisert: