Pettersson erkänner Palmemordet

Palmemordet är löst.

I alla fall enligt den tidigare misstänkte gärningsmannen Christer Pettersson.

I dag erkänner han i en debattartikel att det var han som sköt Olof Palme.

Christer Pettersson har undertecknat en debattartikel där han erkänner mordet på Olof Palme.
Christer Pettersson har undertecknat en debattartikel där han erkänner mordet på Olof Palme.

Debattartikeln är skriven av vännen och radiomannen Gert Fylking. Initiativet till artikeln togs av Expressens debattredaktör Leo Lagercrantz.

Texten är ett direkt svar på Lisbet Palmes uttalanden i Ulf Dahlstens kommande bok, som återgavs i Aftonbladet i torsdags. Lisbet Palme angriper där domen som friade Christer Pettersson och vill att hovrättsdomarnas ojävighet granskas. I Aftonbladet får Lisbet Palme även stöd av sin son Joakim.

Lisbet säger att hon vet vem som mördade hennes man, men att juridiska turer gjorde det omöjligt att använda vittnesmålet.

Undertecknade texten

Gert Fylking sökte igår upp sin vän Christer Petterson för en kommentar till Lisbet Palmes uttalanden.

Pettersson har nu godkänt och skrivit under texten om erkännandet, som publiceras idag i Expressen.

"Christer Pettersson har sagt till mig: "visst fan var det jag som sköt, men de kan aldrig fälla mig för det. Vapnet är borta."", skriver Fylking.

- Han har ju sagt tidigare att ”det kan ha varit jag”. Då målar han ju in sig i ett hörn, säger Robert Aschberg, vän till Gert Fylking och en av de som intervjuat Christer Pettersson tidigare.

Tror du att Christer Pettersson mördade Palme?

- Den frågan vill jag inte svara på, säger Robert Aschberg.

Motivet: ”Skipa rättvisa”

Enligt Gert Fylkings berättelse var det trots allt ändå Pettersson som sköt Olof Palme strax före midnatt den 28 februari 1986.

Motivet var, enligt Pettersson, att ”skipa den rättvisa” som bombmannen Lars Tingström, Christer Petterssons vän, "aldrig lyckades åstadkomma".

Tingström och Pettersson träffades och blev vänner på Kumla-anstalten. Tingström avled senare 59 år gammal i cancer 1993.

Pettersson säger nu att han skulle gå upp till vännen Sigge Cedergrens lägenhet för att hämta narkotika den aktuella kvällen. Cedergren var den som försåg Pettersson med amfetamin. På vägen dit såg Pettersson paret Palme vid biografen Grand.

"Väntade utanför Grand"

Cedergren var inte hemma men Pettersson tog sig in ändå. Men han hittade ingen narkotika. I stället fann han en revolver.

"Med revolvern under armen gick Pettersson tillbaka till biografen Grand. Där inväntar han att paret Palme ska komma ut från filmen. Därefter skjuter Pettersson Palme", skriver Fylking.

Caroline Olsson

Publisert: