Utländska kriminella stortrivs i fängelset

NYHETER

Men nu skärps gränskontrollerna mot Östeuropa

Foto: ett gott liv Altin Sylaj, dömd för våldsamhet och rån, har svårt att välja om han ska se filmen "Shine" på Femman eller "Schakalen" på Trean. - Vi lever år 2002. Vi fångar ska ha det gott. Vi ska ha ett normalt liv, säger han.

KARLSKRONA

Sheraton?

Nej, häktet i Karlskrona.

Fångvårdens lyx är en magnet för öststaternas kriminella element.

En intern, Altin Sylaj, dömd i hovrätten för våldsamhet och rån, satt i går efter middagsmålet - pastagratäng - och valde med fjärrkontrollen i hand om han skulle se "Shine" på Femman eller "Schakalen" på Trean.

I gymmet hade han just styrketränat på den modul Kriminalvårdsstyrelsen köpt in för 45 000 kronor. På telefon hade han talat med sin flickvän i Mörrum. Han noterade:

Tårt- och kakbak

- Och nu fredag " då samlas vi alla i köket och bakar tårta och sockerkaka. Vi lever år 2002. Vi fångar ska ha det gott. Vi ska ha ett normalt liv.

I Blekinge diskuteras hur landskapet - som har täta färjeförbindelser med Lettland, Litauen och Polen - ska värja sig mot den brottslingsinvasion som pågår.

- Häkte och fängelse är för dessa människor inte avskräckande. Det är inbjudande, säger tf häkteschef Nils Widenfors.

Återresan är gratis

Främst litauer ser det som en förmån att gripas för stöld och dömas till några månaders fängelse. Det ger dem tak över huvudet.

De äter upp sig. I fängelseverkstaden arbetar de för nio kronor i timmen och kan tjäna 1 600 kronor i månaden, mer än en poliskonstapel i Vilnius.

Efter straffet utvisas de och återresan har de därför gratis.

Riksdagsman Jeppe Johnsson (m), 51, från Hörvik i Blekinge sa i går:

- Det är klart att behandlingen av fångar kan sticka människor i ögonen. De jämför med hur deras gamla har det på ålderdomshemmet.

Ryktet sprider sig

I Karlshamn, som har förbindelser med Klapeida i Litauen och Lepaia i Lettland, visade Fästning Europa sina höga murar.

Gränskontrollanten Lina Karlsson, 21, står i hamnen redo att kolla varje passagerare: Finns de registrerade i Schengens informationssystem? Har de returbiljett? Har de pengar att betala hotell och uppehälle? (Hon vill se 500 kronor per dag). Om de säger att de skulle bo hos vänner, vilka är i så fall dessa vänner och svarar de i telefon?

Ryktet om den skärpta kontrollen har spritt sig i länderna kring Östersjön.

- I juli i fjol hade vi i Karlskrona 96 direktavvisningar, säger gränskontrollbefälet Dennis Larsson Larsson. I juli i år blir det nog inte ens 20.

Med den utvecklingen kan en dag häktets lyx komma att stå outnyttjad.

Så tjänar fångarna

Gennadi Kirves, 49, klev av färjan från Estland i Stockholm, gick fram till en 79-årig svensk och slog honom med en hammare så att han dog. Han sa själv att han gjorde det för att hamna i svenskt fängelse. Där sitter han nu, men Kriminalvårdsstyrelsen har beslutat att han ska tvingas hem till Tallinn för att avtjäna straffet där. Enligt polisen söker sig en rad brottslingar från öst hit - för att de tjänar mer och har det bättre i svenskt fängelse än i frihet hemma. Aftonbladet har besökt ett svenskt fängelse och jämfört lönen där med löner i östländerna.

Staffan Heimerson