"De var gjorda för varandra"

NYHETER

Kim och Linda gjorde sitt liv tillsammans till ett äventyr

Deras kärlekssaga fick ett våldsamt slut.

Men Kim Justin och Linda Ekwall njöt av livet fullt ut under de två år de fick tillsammans.

- De var gjorda för varandra, säger nära vännen Pernilla "Troja" Stjernfeldt.

Foto: roger schederin
friade efter hoppet Så sent som i fredags tränade Kim Justin och Linda Ekwall fallskärmshoppning med instruktören Uno Asker på Tullinge flygplats. För Linda blev dagen dramatisk. Efter en farlig landning i ett träd fick hon nästa chock när Kim överraskade henne med att fria. Alla tittade när jag svarade ja, sa Linda till Aftonbladet efteråt.

Det började i november 2000 under inspelningen av andra omgången av Gladiatorerna. Kim Justin hade som elakingen Zeke redan första säsongen etablerat sig som en av de allra mest populära karaktärerna.

- Han var ny, han var norrman och lite smågalen. En del hade svårt att ta honom i början men eftersom både han och jag har varit yrkesmilitärer kom vi bra överens. Och efter ett tag blev han mer och mer accepterad och omtyckt, berättar Roger "Atlas" Zapfe.

När Linda gjorde entré som gladiatorn Indra tände det direkt. Kim började omedelbart sin uppvaktning.

- Han hjälpte henne mycket och fick med henne i gänget. Först blev de bra kompisar men sen blev det mer än så, säger Niklas "Izor" Larsson.

Först höll de förhållandet hemligt, främst på grund av deras professionella inställning till arbetet.

Men de andra gladiatorerna kunde inte undgå att se att något var på gång. Att det gnistrade i deras ögon då de var i närheten av varandra.

- När jag ringde till Kims hotellrum men aldrig fick något svar förstod vi, säger Roddy "Hero" Benjaminsson.

Gjorde två böcker tillsammans

Kärleken höll. Kim och Linda flyttade ihop och fogade samman sina liv.

De studerade båda två till kiropraktor. De arbetade gemensamt fram två böcker "Fitness för honom" och "Fitness för henne".

Tillsammans höll de föredrag och ordnade seminarier om kost, träning och mental utveckling på bland annat skolor och sjukhus.

- De var otroligt kära, de var aldrig mer än en meter från varandra. Och de gosade hela tiden. En gång blev jag lite irriterad på Kim för att han var sen till ett möte. Då sa han att han och Linda hade varit tvungna att stanna på vägen för att kramas lite, berättar Niklas Larsson.

Kim och Linda tillbringade nästan all tid tillsammans. Livet var ett äventyr och de drömde om att bilda familj i framtiden.

- De var jätte, jättekära. Hon var så otroligt lycklig med honom. De hade verkligen hittat rätt båda två, säger Pernilla Stjernfeldt som är känd som Troja.

Pernilla var en av Lindas bästa vänner. De lärde känna varandra för fyra år sedan och har bott tillsammans en period innan Linda flyttade ihop med Kim.

Kim och Linda var viktiga personer för hela Gladiatorgänget som är nästan som en familj.

För de flesta lindrar det att veta att Kim och Lindas plötsliga död var snabb. Att de var tillsammans ger något slags mening.

- Det känns som om att de dog lyckliga. Det är vi som är kvar som lider. Jag saknar henne jättemycket. Jag har förstått vad som hänt men allting känns ändå väldigt overkligt, säger Pernilla.

Hon skulle egentligen träffa Linda i dag. Det var meningen att tjejerna skulle börja löpträna inför inspelningarna i slutet av juli av nästa omgång av Gladiatorerna.

- Det kommer verkligen att kännas tomt när vi sätter i gång. Jag kommer att sakna dom, det kommer aldrig bli detsamma igen.

För några veckor sedan började Kim planera sitt frieri. I största hemlighet - det skulle bli något alldeles extra.

Firade med middag

- Han ringde mig och berättade att han tänkte fria efter att de hoppat fallskärm. Han var lite nervös hur hon skulle reagera. Och jag fick lova att inte berätta för någon om det, säger Roddy Ben-jaminson.

I fredags var det dags. När Linda gjort ett dramatiskt hopp och landat i ett träd tog Kim modet till sig och ställde frågan.

- Jag blev helt paff när Kim friade. Han plockade fram ringarna och sa: Du, det är något jag måste fråga dig. Alla stod och tittade på oss och då svarade jag ja, sa Linda till Aftonbladet.

Efteråt ringde Kim åter sin vän.

- Han var klart lättad och glad att det gick bra och att hon sa ja. Det är en sak att prata om det, en helt annan sak att ställa frågan, säger Roddy.

Efter frieriet åt Kim och Linda en romantisk middag på tu man hand på restaurang Grodan vid Stureplan i Stockholm. Innan de återvände hem till Enebyberg träffade de några vänner från fallskärmshoppningen på puben Bullwinkle på Söder under ett par timmar. De var på gott humör.

- De riktigt strålade av glädje, säger Kenneth Emblad från Frifallskolan.

På lördagen hade de planerat att göra fler fallskärmshopp men regnet stoppade dem.

Hunden överlevde kraschen

Halvfem på kvällen körde de in mot Stockholm.

Vädret var fortfarande dåligt. Förmodligen fick de vattenplaning och förlorade därför kontrollen över bilen. De gled över på fel sida och kraschade rakt in i en långtradare.

Kim som körde bilen dog direkt. Linda var vid liv när räddningsmanskapet sågade loss henne men skadorna var för svåra. Hon avled några timmar senare på Karolinska sjukhusets akutavdelning.

Med i bilen var också deras hund Tin som mirakulöst klarade sig utan en skråma.

Kim Justin och Linda Ekwall blev 28 år.

Läs mer

Camilla Norström, Klas Lindberg, Zendry Svärdkrona