Nytt inbrottsförsök i Bredäng

NYHETER

Polisen jagar tidigare kriminell

Ett nytt inbrottsförsök genomfördes i Bredäng i dag.

Tjuvarna kom i den bil som mördar-tjuven stal i måndags.

- De skrämdes bort av boende i huset, säger Christer H Sjöblom, kriminalchef vid polisen i Söderort, till aftonbladet.se.

Vittnen uppmärksammade i dag hur en man och en kvinna försökte bryta sig in i en lägenhet. Huset ligger i samma område där en tjuv under natten till måndagen misstänks ha brutit sig in i tre lägenheter och dödat en 31-åring som kom på honom.

Då skedde inbrotten via fönstren, i dag försökte tjuvarna via dörren.

Polisen tog larmet på största allvar. Det visade sig också att paret anlänt i den bil som stals vid ett av inbrotten under mordnatten.

Paret hann först fly från platsen, bortskrämda av de boende i området. Men en patrull med poliser från spaningsroteln som fanns i närheten upptäckte snart en ljusbrun Renault Laguna. Föraren fick dock syn på spanaren och insåg att det rörde sig om en civil polisbil.

- Han körde in på en parkering, lämnade bilen och sprang. Avståndet är tyvärr så stort att han hinner undan in mot Bredängens centrum, säger Christer H Sjöblom.

Polisen är mycket intresserad av bilen och genomför nu en teknisk undersökning av den.

Nyklarna stals ur en av de lägenheter som först drabbades av inbrott under mordnatten. Troligtvis var det inte mördaren som återvände till området, även om polisen inte kan utesluta det..

- Det är ingen lysande överensstämmelse mellan signalementen, säger Christer H Sjöblom.

Och fortsätter:

- Bilen kan naturligtvis gå mellan olika personer i gängen.

Hoppet om att hitta mördaren ökar nu ytterligare. Allt tyder på att han är en lokal kriminell som sedan tidigare finns med i brottsregistret.

- Jag skulle bli oerhört förvånad om han inte är det, man börjar inte en brottslig karriär på det här sättet i hans ålder. Han har säkert hållit på i många år, säger Christer H Sjöblom.

Man har fotavtryck, finger avtryck och DNA-spår kopplade till mannen. Dessutom finns ett mycket bra signalement. Den misstänkte gärningsmannen är 25 till 35 år gammal, mellan 1,80 och 1,85 och en normal kroppsbyggnad med dragning mot atletisk. Han har stubbat hår som är mellanblont till mörkblont, var iklädd en tunn gråmelerad tröja eventuellt med röda inslag och bar blåa jeans.

Tjuven kan dessutom ha varit påverkad. Vittnen som såg honom cykla omkull säger att han vinglade och att han fick en sårskada i ansiktet eller huvudet.

Mattias Lundell