80 000 kräver sänkta priser

NYHETER

Aftonbladet lämnade listorna till Ica-chefen

Aftonbladets läsare kräver sänkta matpriser.

Den senaste veckans matuppror har samlat över 80 000 protester.

Men matjättarna kan inte lova någonting.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
PROTESTLISTORNA Erland Björn, vice vd på Ica tar protesterna från 80 000 konsumenter på allvar, men några sänkta priser kan han inte lova. Maria Hjelmar jobbar på Icas kundkontakt och tar emot uppåt 300 samtal från kunder varje dag. De flesta vill veta varför priserna skiljer sig åt mellan olika butiker.

Småbarnsföräldrar, pensionärer, storstadsmänniskor, glesbygdsbor och konkurrensminister Ulrica Messing.

Alla är överens. Maten är för dyr.

Och de har tagit chansen att visa sitt missnöje genom att skriva under Aftonbladets matuppror, på talonger i tidningen men mest via nätet.

"Äntligen är matpriserna uppe till riktig debatt. Hoppas bara att detta leder till något konkret nu för oss konsumenter" skriver tvåbarnsfamiljen Nyström-Rydgren i Norrköping.

"Inger respekt"

Nu har Aftonbladet lämnat över protestlistorna med mer än 80 000 namn på missnöjda konsumenter till Ica, den största av de tre dominerande livsmedelskedjorna.

- Det är respektingivande, säger Erland Björn, vice vd på Ica när han tar emot lådan med protestlistor.

- Vi tar det här på allvar. Det är en viktig signal på att vi ska jobba vidare med att tillgodose behovet hos våra kunder.

Netto satte press

Men varken Ica, Coop eller Axfood kan svara på om de tänker sänka matpriserna.

- Jag är helt övertygad om att priserna kan sänkas. Vi har sett hur lågprisbutiken Netto satt press på konkurrensen i södra Sverige. Men konsumenten väljer inte butik bara efter pris, säger Erland Björn.

- Prispressen är ingenting nytt för oss. Vi har slagit ihop våra stormarknadskedjor till en för att kunna sänka priserna, säger Andreas Falkenmark, Coop.

"Politikernas fel"

Mats Jansson, vd för Axfood, tycker att protestinitiativet är bra men att det är fel att skylla på handeln. Det är politikernas fel.

- De har beslutat om att vi ska ha de högsta skatterna i Europa, säger han.

Christine Modig