Så vill de borgerliga regera landet

NYHETER

Kräver fler poliser och högre tillväxt

Mer välfärd och tillväxt, det är de borgerligas modell inför höstens val. Fyrklövern vill bland annat sänka företagsskatterna, lägga ned Ams och ge skolbarnen bättre kunskaper.

Foto: NATTLIGT MÖTE Partiledarna Lars Leijonborg (fp), Alf Svensson (kd), Maud Olofsson (c) och Bo Lundgren (m), träffades en sista gång i natt för att försöka sy ihop det borgerliga valmanifestet som ska presenteras i dag.

På fredagen presenterade m, kd, c och fp sitt gemensamma valmanifest.

– Vi är överens om bland annat att skapa fler jobb, ökad tillväxt och fler poliser, säger moderatledaren Bo Lundgren till Aftonbladets Jessica Ritzén.

Den svenska tillväxten ska stimuleras genom sänkta skatter på företagande och färre krångliga regler, skriver den borgerliga fyrklövern i sitt manifest.

Pengar från himlen

Partierna vill också satsa mer på utbildning och infrastruktur.

– Göran Perssons tal handlar mer om hur vi ska fördela tillväxten. Det är anmärkningsvärt att socialdemokraterna förväntar sig att pengarna ska ramla ner från himlen, säger Maud Olofsson till Sveriges Television.

De borgerliga partierna kräver att Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, läggs ned och ersätts av en ny, mindre myndighet. De vill ge utrymme för fler aktörer inom bemanning och rekrytering och ge arbetssökande större inflytande över vidareutbildning och aktiviteter.

Mer kunskap i skolan

Skolan är en annan fråga som prioriteras. De borgerliga vill bland annat höja kunskapskraven i skolan för att fler elever ska lyckas nå målen innan de lämnar sin utbildning. En självständig myndighet ska utvärdera skolornas arbete och kommunala skolor och friskolor ska ges likvärdiga villkor.

När det gäller vården vill fyrklövern införa en garanti som ger patienterna rätt att kräva vård inom en viss tid och möjlighet att själva välja vårdgivare.

Familjeutspel splittrar

Men när det gäller familjepolitiken är partierna splittrade.

I går lanserade folkpartiet och centern ett eget förslag om jämställdhetsbonus från föräldraförsäkringen för att pappor ska vara hemma oftare med barnen.

Utspelet kom som en obehaglig överraskning på Bo Lundgrens 55-års dag.

– Jag fick deras debattutspel i present, säger en inte allt för nöjd Bo Lundgren till Aftonbladet.

Manifestet - så här långt

Ulrika Nordin