Passagerartåg i kollision med bil

1 av 4
NYHETER

Ett persontåg krockade med en bil i höjd med Njutånger i Hudiksvalls kommun på fredagseftermiddagen.

Bilen hade fastnat i snön på rälsen men föraren hade hunnit ur.

– Det ska inte ha varit någon person i bilen, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Larmet kom vid 16.50 på fredagen. Räddningstjänsten uppger att kollisionen mellan ett snabbtåg tillhörande SJ och en personbil gick relativt bra.

– Lokföraren fick besked om att det var stopp på spåret och hann bromsa ner hastigheten till ungefär 30–40 kilometer, säger Gunnar Lööf, insatsledare på Norrhälsinge räddningstjänst.

– Inga personer fanns i bilen vid ögonblicket. Det är inga personskador. Det är också minimala skador på loket. Det är inte heller några yttre skador på kontaktledningar.

Olyckan inträffade på Ostkustbanan som går mellan Sundsvall och Stockholm. Stoppet var mellan Söderhamn och Hudiksvall. Vid 19-tiden var rälsen rensad igen.

– När det händer en sådan här sak ska det dit en ny lokförare, det ska bärgas och utredas. Skadorna ska inspekteras, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Det finns inga rapporter om allvarligt skadade personer.

Vid den högtrafikerade järnvägsövergången i Strömsbro i Gävle hade bilarna också problem under fredagen. Stefan Andersson fick ringa 112 sedan han hamnat mellan bommarna när en bil framför fastnat i snömodden.

– Fem, sex personer försökte få loss bilen som fastnat, utan att lyckas. En lastmaskin som stod i kön blev räddningen. Föraren körde in på spåret via cykelbanan och lyckades koppla en lina på bilen och dra bort den, säger han.

– Som tur var kom det inget tåg då.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik