Irma försvagad – men faran inte över än

NYHETER

Stormen Irma fortsätter att röra sig norrut, men har försvagats sedan den först träffade Florida.

Situationen för Tampa blev inte så allvarlig som man först befarade.

– Vad vi trodde skulle bli en käftsmäll blev mer ett lätt slag, sa stadens borgmästare Bob Buckhorn i dag.

1 av 25 | Foto: Gerald Herbert /AP
Cape Coral, Florida.

Drygt 5,5 miljoner hushåll är just nu strömlösa i Florida efter stormen Irmas härjningar. Enligt myndigheterna och elföretagen kan det ta flera veckor innan samtliga drabbade får strömmen tillbaka, enligt nyhetsbyrån AP.

Varningar i andra stater

Men under sin färd i riktning nord-nordväst har nu stormen Irma tappat i kraft. När den under gårdagen träffade Florida Keys och sedan fastlandet var det en kategori 4-orkan. Lite senare när staden Naples drabbades i går kväll hade den graderats ner till en tvåa.

Och stormen har sedan dess tappat ytterligare i kraft. Under måndagsmorgonen var den nere på en kategori ett, en tropisk storm, vilket innebär vindar på omkring 100 km/h.

Men varningarna från amerikanska NHC (National Hurricane Center) består. I de närliggande staterna Alabama och South Carolina har det utfärdats varningar.

Rapporter om plundringar

Enligt uppgifter till CNN är fortfarande omkring 200 000 människor i olika skyddsrum runt om i Florida.

Flera städer har drabbats av kraftiga översvämningar.

Även i Georgia, där 100 000 kunder just nu är utan el, har det utfärdats stormvarning. NHC uppskattar att Irma kommer nå sydvästra Georgia under måndagen.

Miami håller på att hämta sig efter översvämningarna och polisen utreder nu flera fall rörande plundring av affärer. Två personer greps sent i går och delgavs misstanke om plundring.

Polisen i Miami och i några andra städer utfärdade utegångsförbud i går, just med anledning av att man befarade plundringar.

Samtidigt fortsätter arbetet på de drabbade öarna i Karibien. Frankrike har tidigare skickat personal och förnödenheter till sina territorier. 1 000 personer, bland annat soldater, sjukvårdspersonal och polis, har skickats till öarna St Martin och St Barts för att bistå invånarna i reparationsarbetet.

EU skickar bistånd

Storbritannien har också skickat hjälp, bland annat är ett brittiskt örlogsfartyg på väg till Karibien. Men Storbritannien har reagerat betydligt långsammare än Frankrike. Något som utrikesminister Boris Johnson fått kritik för på hemmaplan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Johnson har svarat på kritiken och lovat att regeringen ska skjuta till 32 miljoner pund till sina utsatta öar.

EU har fattat beslut om att bistå med två miljoner euro till katastrofområdena i Karibien, rapporterar AP.

– Det är vår moraliska plikt att hjälp dem i nöd vars hem har blivit förstörda, sa EU-kommissionär Christos Stylianides i ett uttalande.

Stormen José, som ligger bakom Irma, har det senaste dygnet försvagats kraftigt och betecknas nu som en kategori 2-storm. José rör sig just nu västerut

Kungen skickar kondoleanser

Kungahuset i Sverige har nu skickat kondoleanser till president Donald Trump. Kungen meddelar via ett pressmeddelande att han och drottningen skickar sitt varmaste deltagande till presidenten med anledning av förstörelsen och förlusten av människoliv till följd av orkanerna Harvey och Irma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Florida

Karibien