Regeringen satsar pengar på hemlösa med uppehållsrätt

NYHETER

Regeringen föreslår ett riktat bidrag till landets cirka 4000 hemlösa.

Det handlar om en satsning på 25 miljoner kronor årligen som landets allra mest utsatta kommuner ska få dela på.

Dock gäller satsningen bara personer som har uppehållsrätt i Sverige.

– Vi ordnar inte boende åt människor som inte har uppehållsrätt i Sverige, med skattebetalarnas pengar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

1 av 2

Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2018 föreslå ett riktat bidrag för att stödja kommunerna i deras arbete mot akut hemlöshet. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det här stödet är tänkt att gå till kommuner i Sverige som har många hemlösa. Det handlar framför allt om kommuner i storstäderna, säger Magdalena Andersson.

Stödet, som består av 25 miljoner kronor kommer att delas lika mellan de mest utsatta kommunerna. Utbetalning ska ske årligen, mellan 2018 och 2021. Enligt Magdalena Andersson finns det idag cirka 4000 hemlösa personer i Sverige.

– Pengarna skulle kunna användas till att ordna lokaler där hemlösa kan komma in och värma sig. När man är hemlös löper man ju stor risk att bli rånad. Så det är viktigt att det finns lokaler där hemlösa kan vara och känna sig trygga, säger Andersson.

Hon säger också att pengarna skulle kunna användas till att anställa personal som kan arbeta med att hitta permanenta bostäder åt hemlösa personer.

Gäller det här stödet även till exempel EU-immigranter?

– Nej, för där har kommunen inte ansvar för att ordna boende. Där kan man få stöd med en hemresa. Vi ordnar ju inte boende åt människor som inte har uppehållsrätt i landet, med skattebetalarnas pengar.

Men när det kommer till akuta lösningar, som att de ska få komma in och värma sig?

– Det är ju till för personer som har uppehållsrätt i Sverige och som därmed är kommunernas ansvar.

Men kommer det vara någon som står och kollar att alla personer som kommer in på till exempel ett härbärge, har uppehållsrätt i Sverige?

– Det måste du fråga en kommun om, det är inte regeringen som bestämmer det.

ARTIKELN HANDLAR OM