Davids hund Tikka attackerades – av en Kungsörn

1 av 3 | Foto: Privat
Finska spetsen Tikka attackerades av en Kungsörn
NYHETER

När David Stridsberg jagade tjäder med hunden Tikka fick det ett brutalt slut. Rätt som det var dök en Kungsörn ned och satte klorna i Finska Spetsen Tikka.

I lördags var David Stridsberg ute och jagade tjäder med sin fyrbenta jaktkamrat Tikka utanför Arvidsjaur. De har varit ute på jaktrundor tidigare men den här gången hände det ofattbara, något som SVT nyheter var först med att berätta.

– Hon sprang ungefär 600 meter framför mig, så jag såg henne inte. Plötsligt hörde jag henne skälla till några gånger.

Sedan blev det tyst, vilket var ovanligt. David fortsatte gå i vanlig takt och när han var 90 meter ifrån henne var det fortfarande tyst.

– Jag har en GPS på henne så jag såg ju att hon var helt stilla på platsen. Jag förstod att någonting var fel. När jag var ungefär 50 meter ifrån henne hörde jag hur hon skrek till.

David ropade hennes namn och såg då hur en kungsörn lyfte från platsen.

– Tikka kom springande mot mig, viftandes på svansen helt blodig. Hon kände väl att jag hade räddat henne., säger han och fortsätter:

– Jag tänkte att jag skulle skjuta den jävla örnen, men det kunde jag ju inte. Jag blev bara så fruktansvärt rädd. Hade jag kommit lite senare hade hon nog inte varit vid liv.

”Hål genom kinden”

Tikka hade ett hål genom kinden och ett uppe i huvudet vid vänstra örat, samt sår precis vid ögat.

– Det blev att åka akut till veterinären i Arvidsjaur, jag hade tretton mil dit. Men det gick bra, hon hade nätt och jämt klarat ögonen. Bara några milimeter under det ena ögat hade en klo gått in.

David säger att han har hört talas om liknande historier tidigare men hade aldrig kunnat tro att det skulle hända hans hundar.

– Oddsen är otroligt små. Jag är glad över att hon lever. SJälva tjusningen är ju att vi jagar tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arvidsjaur

Hundar