Trump om sanktionerna mot Nordkorea: ”Ingen stor sak”

NYHETER

FN har röstat igenom de hårdaste sanktionerna mot Nordkorea hittills.

Beslutet är dock bara ”ett mycket litet steg” på vägen, enligt Donald Trump.

– Sanktionerna är ingenting jämfört med det som i slutändan måste hända, säger han enligt Reuters.

Efter att Nordkorea i början av september genomfört sitt sjätte kärnvapentest kallade USA till möte i FN:s säkerhetsråd för att besluta om nya sanktioner mot diktaturen.

I natt röstade de 15 medlemsländerna igenom ett något urvattnat, men fortfarande hårt, sanktionspaket. Det innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

”Vet inte om det har någon effekt”

På tisdagen kommenterade USA:s president Donald Trump säkerhetsrådets beslut.

– Enligt oss är det bara ännu ett mycket litet steg, ingen stor sak, sa han på en pressträff under sitt möte med Malaysias premiärminister Najib Razak i Washington.

– Jag vet inte om det har någon effekt, men det var självklart trevligt att det gick igenom med röstsiffrorna 15–0. Men de sanktionerna är ingenting jämfört med det som i slutändan måste hända, fortsatte Trump.

Krävde totalt oljeembargo

USA krävde först ett totalstopp för all export av olja till Nordkorea samt att regimens tillgångar utomlands skulle frysas. Trump och hans medarbetare tvingades dock mildra formuleringarna på flera punkter efter protester från Kina och Ryssland.

Trumps uttalande tolkas av bland andra nyhetsbyrån AFP som att den amerikanske presidenten kommer att pressa på för att få till ännu tuffare sanktioner mot Nordkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM