Simon nekades åka karusell – för att han är amputerad

avJonna Claesson

NYHETER

Simon Risberg älskar att åka karuseller och har besökt Liseberg i hela sitt liv. Men i helgen blev han nekad – för att han är amputerad.

– Jag kände mig både diskriminerad och ledsen, säger han.

1 av 2 | Foto: Privat

Simon, 23, är amputerad från knäna och nedåt men det har inte hindrat honom från att varken idrotta på elitnivå eller åka karusell. Förrän i helgen, då han blev nekad att åka fyra attraktioner på raken.

– De sa att det var nya säkerhetsdirektiv som de var tvungna att följa och då får inte jag åka.

Simon förklarade gång på gång att han hade åkt dessa karuseller förut och att han alltid har suttit fast men fick till svar att man måste ha ben under knäna för att kunna hålla emot de positiva g-krafterna.

– Men jag förstår inte det. För det första så spänner man fast sig över höften på de attraktioner som jag ville åka, det har ingenting med om man har ben under knäna att göra. För det andra så fick de som var förlamade från höften och ned åka.

Vid en av attraktionerna satte sig Simon i attraktionen, spände fast sig och försökte röra sig. Allt för att visa att han faktiskt satt fast – vilket han också gjorde. Simon berättar även att han visade två olika typer av proteser som han hade med sig, ett par som är korta och ett par som är långa med knän.

– Men de sa att jag inte satt fast och att det inte spelade någon roll om jag hade proteser på mig. Sedan skickade de ut mig och sa att dessa direktiv fanns på grund av tidigare olyckor. Men inte vilken typ av olyckor. De kan ju förbjuda vad som helst, säger han och tillägger:

– Om människor som är förlamade från höften och ned får åka så borde jag kunna åka om jag har proteser? De verkar inte ha någon koll riktigt.

”De kan inte generalisera”

När han blev nekad en fjärde gång fick Simon nog och kontaktade attraktionschefen. Enligt henne ska reglerna ha funnits i flera år.

– Men det är konstigt för jag har ju åkt de här karusellerna i flera år och jag har inte hört något sådant i hela mitt liv. Jag förstår om det gäller attraktioner som gör en massa loopar, men det här var Lisebergsbanan och Balder. Det var inte helt crazy!

Simon kände sig både diskriminerad och ledsen och skrev ett inlägg på Lisebergs Facebooksida men på det har han inte fått något svar.

– Det är så orättvist hur de har gjort det. Jag hamnar i en väldigt liten minoritet eftersom jag inte bara är amputerad, jag är dessutom amputerad ovanför knäna och då får jag inte åka. Trots att jag sitter fast. De kan inte generalisera amputerade som de har gjort. Det är väldigt elakt.

”Alla attraktioner är inte för alla”

Enligt Stefan Wern, presskontakt på Liseberg, står det i deras regler för attraktionssäkerhet att man måste ha ben nedanför knälederna för att få åka och att allt handlar om säkerhet.

– Om han har varit här och åkt tidigare kan vi inte svara på, det är mycket möjligt att han har gjort det och då kan det vara så att vi inte har sett han har de här benproteserna. Den här gången såg vi att han hade det och kontrollerade vart de slutade någonstans. Då beslutade man att han inte fick åka.

Varför det finns olika regler för den som är paralyserad från höften och ned och som i Simons situation – amputerad, menar Stefan också är en fråga om säkerhet.

– Vi kan helt enkelt inte ta ansvar för att en protes sitter fast och då finns det en risk att man åker ur sittplatsen. Har du en knäled kan du aldrig åka ut uppåt, då tar spännet över höften emot. Däremot är det ingen skillnad om han hade valt en attraktion med en bygel över axlarna, då hade han suttit fast.

Men kan du förstå att han känner sig orättvist behandlad?

– Självklart är det jättetråkigt att behöva neka en gäst att åka men vi sätter alltid säkerheten först. Och rent krasst är det så att alla attraktioner är inte för alla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Liseberg

Göteborg