Flygvärdinna räddade flicka från trafficking

NYHETER

Flygvärdinnan Shelia Fredrick på Alaska Airlines kände på sig att någonting inte stod rätt till med två av passagerarna på flyget.
Tack vare hennes magkänsla räddade hon en ung tjej från att bli offer för trafficking, rapporterar amerikanska tv-kanalen 10News WTSP.

Foto: TT/ WTSP
Flygvärdinnans magkänsla räddade tonårsflicka från trafficking.

När flygvärdinnan Sheila Frederick, 49, jobbade på en flight från Seattle till San Francisco 2011 var det två passagerare som väckte hennes uppmärksamhet.

– Det var något i mig som sa att det var någonting som inte stämde. Jag undrade varför en välklädd man var i sällskap med en ung tilltufsad tjej som var i dåligt skick, säger Sheila Frederick till 10News WTSP.

När Sheila försökte prata med de två passagerarna blev mannen snabbt defensiv och flickan svarade inte på en enda fråga själv.

Sheila tyckte att det var ett varningstecken och lämnade därefter en lapp på flygplanets toalett och lyckades förmedla till flickan att hon skulle gå dit. Snart var meddelandet besvarat med ”jag behöver hjälp”.

Hon meddelade piloterna som kunde larma polisen i San Francisco och mannen greps direkt när planet hade landat.

Det finns flera varningstecken

Sedan 2009 har allt fler av de amerikanska flygbolagens personal utbildats i att känna igen tecken på människohandel och hur man flaggar för dem. Vanliga tecken är exempelvis att någon verkar kontrollerad, blir slagen eller inte svarar på tilltal och undviker ögonkontakt.

USA:s gränspolis rapporterade att man gripit 2000 människohandlare och upptäckt 400 offer senaste året, enligt 10News WTSP.
Shelia Frederick har haft kontakt med tonårsflickan, som nu går på college, några gånger genom åren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Flygbolag