Domare stoppar del av Trumps reseförbud

Av: Joakim Magnå, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

En federal domare i New York har utfärdat ett beslut som delvis blockerar Donald Trumps order att avvisa medborgare från sju, i huvudsak, muslimska länder.

Länderna har enligt Vita huset ”stora problem med terrorism”.

Avvisningarna stoppas nu tillfälligt.

1 av 12
Domaren Ann Donnelly har utfärdat ett beslut som häver USA:s rätt att deportera människor från de sju länder som president Trumps resestopp gällde.

Ett hittills okänt antal resenärer frihetsberövades på amerikanska flygplatser, när president Trumps verkställande order om resestopp infördes under kaosartade former på lördagen.

Juristorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) lämnade in en framställning å två av de frihetsberövades vägnar.

Sent på kvällen, lokal tid, kom domare Ann Donnellys beslut: hon utfärdade en omedelbar order som häver USA:s rätt att avvisa människor från de sju länder som president Trumps resestopp gäller.

Beslutet omfattar personer som redan befinner sig på amerikansk mark och som har laglig rätt via visum att vistas i landet.

Strider mot konstitutionen

Enligt beslutet är behandlingen av immigranterna i strid med konstitutionen.

– Domslutet bevarar status quo och säkerställer att människor som har fått tillåtelse att uppehålla sig i landet inte förflyttas från amerikansk mark med illegala medel, säger Lee Gelernt, advokat på ACLU, i ett uttalande.

Anthony Romero, vd på ACLU, kommenterar också utslaget.

– Våra domstolar fungerade i dag så som det är tänkt, som en säkerhet mot myndighetsövergrepp eller grundlagsvidrig politik, säger han.

Domslutet innebär inte nödvändigtvis att omhändertagna personer släpps fria, bara att de inte kan skickas hem.

– Domarens order innebär att de inte kan förflyttas från USA – det innebär inte att de omedelbart släpps ut ur förvaret, säger Zachary Manfredi vid Yale’s Worker and Immigrant Rights Advocacy Clinic (WIRAC) till CNN.

Följer domslutet

USA:s departement för inrikes säkerhet påpekar i ett pressmeddelande att man följer domslutet i New York, men att Donald Trumps verkställande order fortfarande gäller.

”Förbjudna resor kommer att fortsätta vara förbjudna, och de amerikanska myndigheterna kan fortfarande återkalla visum när som helst om det krävs för att upprätthålla nationens säkerhet eller den allmänna säkerheten”, skriver departementet och fortsätter:

”Departementet för inrikes säkerhet kommer att följa juridiska beslut; trofast verkställa vår immigrationslagstiftning och implementera president Trumps verkställande order för att säkerställa att den som kommer in i USA inte utgör ett hot mot landet eller det amerikanska folket.”

Gäller i tre månader

Länderna – som presidenten bedömer ha stora problem med terrorism – är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Även medborgare i andra länder, med dubbelt medborgarskap i något av de sju länderna stoppades från att resa in i USA. Förbudet gäller i tre månader.

Samtidigt har allt mottagande av flyktingar stoppats i fyra månader. För syriska flyktingar gäller hindret på obestämd tid.

En representant för Vita huset uppger, enligt nyhetsbyrån AFP, att personer som har ett så kallat green card – permanent uppehållstillstånd – och som befinner sig utomlands ska besöka det amerikanska konsulatet i landet för att få ett dokument som möjliggör återresa till USA.

Personer som befinner sig i USA med green card behöver också ett särskilt tillstånd för att kunna resa tillbaka om de lämnar landet.

Publicerad:

LÄS VIDARE