"Läkare" lurade pensionär på telefon –nu vill polisen varna

Foto: Genrebild/TT
Nu varnar polisen i både Örebro och nordvästra Skåne för telefonbedrägeri mot äldre och funktionshindrade.
NYHETER

En man ringde och utgav sig för att komma från en ”seriös vårdinstitution i Stockholm”. Minuter senare hade han lurat en äldre kvinna att skicka tusentals kronor per post. Nu går polisen i flera län ut med en varning.

Det var på måndagen som en äldre kvinna i Ängelholm fick ett samtal per telefon. I andra änden hördes en mansröst, som förklarade att han ringde från en ”mycket seriös vårdinstitution i Stockholm”, enligt polisens uppgifter. Han berättade att han tagit del av kvinnans sjukjournal, och nu bekymrade sig för hennes tillstånd.

Han berättade att hon så snart som möjligt behövde få tag i rätt sorts läkemedel för att kunna behandla hennes tillstånd. Medicinerna skulle 15 000 kronor om mannen köpte dem i Storbritannien, där han lämpligt nog påstod sig befinna sig.

Tjatade på telefon

Mansrösten lovade att handla åt kvinnan, och påstod att pengarna skulle komma tillbaka via Försäkringskassan. Hon begav sig till bankomaten, tog ut 14 000 kronor – eftersom maskinen hade en övre gräns – och lade pengarna i ett kuvert.

Den så kallade läkaren ringde vid upprepade tillfällen och tjatade på kvinnan om att skicka iväg pengarna. Hon lade kuvertet på brevlådan, men började ana ugglor i mossen. Kvinnan kontaktade polisen och anmälde bedrägeriet.

Varnar andra på nätet

Historien fick lyckligtvis ett gott slut. Polis kunde spåra brevet till en postterminal och kliva in innan det skickats till Storbritannien. Pengarna och kuvertet kunde återbördas till en mycket tacksam äldre dam, berättar polisen i ett Facebookinlägg om händelsen.

Nu väljer inte bara polisen i nordvästra Skåne utan också polisen i Örebro län att varna för ”läkarbedrägerier” per telefon riktade mot äldre och funktionshindrade. Den som har äldre i sin närhet uppmanas att prata om farorna med dem, och Skånepolisen påminner om att aldrig skicka kontanter i kuvert. Den som tar emot ett samtal av den här karaktären ska kontakta polisen omedelbart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Ängelholm