Dagbok kan avslöja mördaren

NYHETER

Ex-pojkvännen var besatt av att få tillbaka kvinnan. Han var rasande över att hon träffade andra. Och kastade sig mellan dödshot och kärleksförklaringar. Detta skriver den 38-åriga kvinnan dagboken. Det är därför, menar åklagare, som mannen häller bensin i lägenheten och tänder på.

– Han gör så när kvinnor gör slut med honom och inte vill ha honom längre, säger Anna Håkansson, vice chefsåklagare.

Foto: Krister Hansson
54-årige mannen förs in i rättssalen i Malmö

En dagbok kan fälla den nu 54-årige mannen för mord. Kvinnans anteckningar i dagboken beskriver hur mannen terroriserade henne efter att hon hade gjort slut. Han ringde många gånger om dagen och kom till hennes jobb. Det var ömsom hot och ömsom kärleksförklaringar.

Vid ett tillfälle sa han att hon skulle hamna ”Six feet under”. Kvinnan skriver att hon är rädd för mannen och att hon inte visste hur länge hon ska orka.

”Det är inte klokt att man måste vara rädd i sitt eget hem” skriver hon med anledning av ex-pojkvännens hot.

”Är en motivbild”

Kvinnan skriver också om andra män hon träffar efter att relationen har tagit slut.

– Det är en motivbild att hon skriver om andra män. Samtidigt som hon skriver om hur ex-pojkvännen vill ha tillbaka henne, säger Anna Håkansson, vice chefsåklagare.

Mannen har olovandes läst i kvinnans dagbok. Det är styrkt eftersom Nationellt forensiskt center har hittat mannens fingeravtryck i den.

Det är så, menar åklagaren, han ska ha förstått att kvinnan hade gått vidare och träffade andra män. Då börjar han spionera på henne och för anteckningar om när hon är hemma, när det är tänt i hennes lägenhet och när hon har manligt besök.

– Han övervakar kvinnan. Han har svårt att släppa kvinnor när de gör slut, säger Fredrik Jönsson, åklagare.

Dömd sedan tidigare

Den nu 54-årige mannen är dömd för två fall av liknande anlagda bränder. Där överlevde kvinnorna. Precis som den 38-åriga kvinnan på Docentgatan hade de två offren haft en relation med mannen men valt att göra slut.

Svartsjuka och besatthet har drivit mannen, menar åklagaren.

– Han uppträdde på ett starkt kontrollerande sätt och var mycket intresserad av deras tidigare relationer, säger Fredrik Jönsson.

Mannen är också tidigare dömd för dataintrång.

– Han installerade ett spionprogram på en av kvinnornas dator. Han tog också kontakt med en av kvinnorna under falsk identitet och skrev saker på internet i hennes namn, säger Fredrik Jönsson.

”Extremt sannolik”

Åklagarna hävdar att det här beteendet visar på motivet hos mannen.

De tre bränderna är dessutom nästan identiskt lika anlagda. Det framför åklagarna som ett starkt bevis för att han är gärningsman och de får med håll från NFC.

– Hypotesen är extremt sannolik. NFC skriver att fakta ger extremt stark stöd för att den misstänkte genomfört alla tre brandanläggelserna, säger Fredrik Jönsson.

– Han har observerats på platsen, han har haft motiv och han har handlat efter ett modus som det har visat sig senare att han har, säger Fredrik Jönsson, åklagare.

54-åringen nekar till brott. Han menar att han har tagit en promenad natten den 3 december 1998 och därför befunnit sig i området.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott