Stefan Löfven kommer inte till Almedalen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

NYHETER

GRÄNGESBERG/STOCKHOLM. Stefan Löfven kommer inte att delta i sommarens politikervecka i Almedalen.

I stället kommer han att träffa folk ”som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka”.

– Jag tror att en del har blandade känslor inför Almedalen. Jag ser det som ett forum för demokrati, andra ser det som en plats dit bara några kan komma, säger Löfven till Aftonbladet.

Stefan Löfven befinner sig just nu på Sverigeturné för att samtala med invånare och näringslivsföreträdare i bland annat bruksorter och socialt utsatta områden. I samband med ett möte i Grängesberg i Dalarna meddelade han under torsdagskvällen på sin Facebooksida att han ställer in sin medverkan på årets politikervecka i Almedalen på Gotland.

”Jag vill besöka arbetslösa som söker jobb, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop, och de som arbetar hårt när så många andra av oss har ledigt. Det är dags att fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik”, skriver Löfven på sin Facebooksida.

Talar sannolikt nästa år

Aftonbladet träffade Stefan Löfven efter mötet i Grängesberg. Han säger att han har haft förmånen att tala i Almedalen i fem år men att han i år vill göra någonting annorlunda.

Du fick starka applåder när du pratade om det på scenen här i Grängesberg. Varför då, tror du?

– Det vet jag inte, det ska du fråga människor om. Men jag tror att en del har blandade känslor inför Almedalen. Jag ser det som ett forum för demokrati, andra ser det som en plats dit bara några kan komma. Det kan hända att det var det som avgjorde. För mig är det ingen markering mot Almedalen, jag vill bara göra något annorlunda i år.

Många människor ser ju Almedalstalen på tv. Skulle du inte nå fler av de arbetslösa, pensionärer och de som har det svårt att få det att gå ihop den vägen?

– Nu kommer en socialdemokratisk företrädare, nämligen landets finansminister Magdalena Andersson, att tala. Hon kommer att leverera partiets budskap. Men jag får andra möjligheter, att vara runt om i landet och göra de resor som jag vill göra.

Kommer du tala i Almedalen nästa år?

– Med stor sannolikhet ja, säger Stefan Löfven.

”Vill ändra väljarnas bild”

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin tror att beslutet att skippa Almedalsveckan är ett försök ändra väljarnas bild av Stefan Löfven.

– Det verkar som att Socialdemokraterna har bestämt sig för att framställa Stefan Löfven som en folkets man. Då är det helt rätt att han skippar Almedalen till förmån för att prata med människor som inte bor innanför ringmuren i Visby, säger Lena Mellin i Aftonbladets tv-sändning.

Hon fortsätter:

– Jag tror att de (Socialdemokraterna) har märkt att de uppfattas som en del av eliten, det som Sverigedemokraterna anklagar alla utom sig själva för att vara. Det är en bild som Socialdemokraterna nu målmedvetet försöker förändra till att vara ett parti som vet hur vanliga människor har det.

I stället för Stefan Löfven kommer finansminister Magdalena Andersson hålla tal under Socialdemokraternas dag i Almedalen.


Publicerad: