”Trump tar en mamma ifrån hennes barn”

avEbba Thornéus

NYHETER

Mexiko varnar nu sina medborgare i USA att vidta ”försiktighetsåtgärder” och göra sig beredda för att återvända hem.

Detta efter att Guadalupe Garcia de Rayos, 36, nu utvisats – trots att hon bott i USA i över 20 år.

Tvåbarnsmamman har nu blivit ett exempel för Donald Trumps nya hårda politiske gentemot mexikanska medborgare i USA.

– Jag tar ingenting från någon, i stället tar han mina barns rättigheter att få vara med sin mamma, säger Garcia de Rayos till BBC.

Foto: AP/TT
Guadalupe Garcia de Rayos, 36

Det var i samband med ett rutinbesök hos den amerikanska migrationsmyndigheten som Guadalupe Garcia de Rayos, 36, – som bott i USA i över 20 år – fick beskedet att hon skulle utvisas.

– Jag tycker det är orättvist eftersom jag arbetar. Jag tar ingenting från någon, i stället tar han mina barns rättigheter att få vara med sin mamma.

Utvisningen av Garcia de Rayos har väckt massiva protester i USA och bilder visar hur flera demonstranter greps under onsdagskvällen i samband med att de försökte blockera det fordon som transporterade bort Garcia de Rayos från immigrationskontoret i Phoenix, Arizona.

Packa sin mammas resväskor

I ett uttalande säger Utrikesdepartementet att Guadalupes fall illustrerar ”den nya verkligheten” efter att Donald Trump intog presidentposten den 20 januari och bara dagarna efter undertecknade ett dekret i vilket han bland annat lovar att ta till med hårdhandskarna kring illegala invandrare – framförallt dem med ett brottsregister.

2009 erkände Guadalupe Garcia de Rayos att hon använt falska dokument för att få ett jobb och skulle utvisas senast 2013.

Men tack vare den dåvarande president Barack Obamas mer tillåtande politk kring migranter som kommit till landet som barn fick hon stanna.

Garcia de Rayos har även själv två barn tillsammans med sin make som hon nu tvingats lämna kvar i USA, landet hon bott i större delen av sitt liv.

– Ingen ska behöva gå igenom smärtan att behöva packa sin mammas resväskor, säger dottern Jaqueline under en presskonferens och meddelar att hon ska fortsätta kämpa för sin mammas rättigheter.

”Ett krig mot immigranter”

Enligt Garcia de Rayos advokat skulle hon transporteras till staden Nogales intill den mexikanska gränsen på torsdagsmorgonen och menar att ”ett krig mot immigranter” nu har startat i USA.

”Fallet García de Rayos illustrerar den nya verkligheten för den mexikanska befolkningen som bor i USA, som nu står inför det allvarligaste införandet av invandringskontroller” skriver UD i sitt uttalande och fortsätter:

”Av den anledningen uppmanas nu alla mexikaner att vidta försiktighetsåtgärder och hålla kontakten med sin närmaste konsulat, för att kunna få den hjälp som behövs för att kunna möta en liknande situation”.

Bör ha en beredskapsplan

Mexikos konsulat i USA har gått ut och sagt att man nu kommer att intensifiera sitt arbetet med att ”skydda sina landsmän” och för att förutse de allt hårdare invandringsåtgärderna som kommer att genomföras av myndigheterna.

Konsulatet uppmanar även sina landsmän att ha en beredskapsplan i fall de är tvungna att återvända till Mexico igen.

Siffror från 2014 visar att omkring 11 miljoner invandrare bor illegalt i USA.

ARTIKELN HANDLAR OM