SD:s Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel

Av: Ebba Thornéus, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth har åtalats för ringa misshandel, uppger Åklagarmyndigheten.

Detta efter ett bråk i en krogkö på Stureplan i november 2016.

Kent Ekeroth själv nekar till anklagelserna och säger att han agerade i nödvärn.

Den var den 24 november 2016 som riksdagspolitikern Kent Ekeroth stod i en krogkö till nattklubben Solidaritet på Stureplan i centrala Stockholm när bråk uppstod, vilket Aftonbladet var först med att avslöja.

Efter att ha nekats inträde till klubben ska Kent Ekeroth ha slagit till en man som stod i kön i ansiktet. Detta efter att mannen sagt något om järnrör till Ekeroth.

Åtalad i dag

I dag, fredag, lämnade chefsåklagare Lena Kastlund in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot Kent Ekeroth för ringa misshandel.

Under torsdagen kunde Aftonbladet berätta att Kent Ekeroth själv ville att utredningen om misshandeln ska läggas ned.

Enligt SD-politikern blev han dödshotad och viftade bort angriparen i nödvärn – varpå han ska ha träffat den unge mannen i ansiktet. Men enligt hans advokat har Ekeroth befunnit sig i en hotfull situation och livvakterna tvingades ingripa mot en person som agerade hotfullt.

”Livvakter ingrep”

”Kent Ekeroth har i förhör berättat hur han, efter att ha blivit nekad inträde på nattklubben Solidaritet, avvek från entréområdet för att bege sig hemåt. I samband med detta passerade han en grupp människor som stod i kö för att komma in på klubben. När Kent Ekeroth passerade gruppen skreks glåpord och det gjordes gester mot honom. Detta skedde i sådan omfattning att två livvakter från Säpo, som hade ansvaret för Kent Ekeroths personskydd den aktuella kvällen, tvingades ingripa mot en person”.

Ygeman: Mycket allvarligt

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till Aftonbladet att det är mycket allvarligt att en rättspolitisk talesperson och i förlängningen en justitieministerkandidat åtalas för ringa misshandel.

– Skulle han bli fälld så sällar han sig till raden av dömda riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna.

Tycker du att han kan sitta kvar om han fälls?

– Jag har mycket svårt att se att en misshandelsdömd rättspolitisk talesperson skulle kunna sitta kvar i riksdagen.

Centerledaren Annie Lööf kräver att SD markerar mot Ekeroth.

– Det är häpnadsväckande och ganska unikt att vi har en riksdagsledamot i Sverige som står under åtal för misshandel. Jag utgår ifrån att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson verkligen markerar mot detta. Man kan inte ha en riksdagsledamot som står under en sådan allvarlig rättsprocess, säger hon.

Kent Ekeroth har på SD-ledaren Jimmie Åkessons uppmaning tagit time out från sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott.

I veckan kom också uppgiften om att han slutar som partiets internationella sekreterare.

Flera skandaler genom åren

Kent Ekeroth har tidigare figurerat i olika skandaler.

2012 lämnade han sitt uppdrag som suppleant i EU-nämnden efter den så kallade ”järnrörsskandalen” då han tillsammans med partikollegorna Erik Almqvist och Christian Westling beväpnade sig med järnrör under en utekväll i centrala Stockholm 2010.

2014 tvingades Kent Ekeroth lämna restaurangen Nosh & Chow i Stockholm efter att han enligt krogen ska ha kränkt en kvinnlig gäst på ”ett extremt förnedrande sätt”. Enligt Ekeroth själv tvingades han lämna restaurangen på grund av sin partitillhörighet.

Fotnot: Kent Ekeroth var tidigare rättspolitisk talesperson men har ersatts av Adam Mattinen. Ekeroth är däremot den i partiet som brukar uttala sig i rättsfrågor och var fram till nyligen SD:s representant i justitieutskottet.

Aftonbladet söker Kent Ekeroth.

Publicerad: