Mejla

Wolfgang Hansson

Hur länge kan Trump fortsätta ljuga?

NYHETER

Hur länge kan världens mäktigaste nation ha en president som ständigt ljuger?

Det handlar inte om politikernas vanliga överdrifter eller undanglidningar utan om ren och skär lögn.

Något som på sikt rimligen innebär en säkerhetsrisk för omvärlden och att förtroendet för presidentämbetet allvarligt urholkas.

Donald Trump.
Donald Trump.

Valrörelsen, där vi vande oss vid ett helt batteri av Trumplögner, är över. Nu är han president och borde uppträda som en sådan.

  • Vill du ha utrikesnyheter direkt i ditt flöde? Följa Aftonbladet Utrikes på Facebook – klicka här!

Att politiker undviker att tala sanning eller försöker vrida verklighetsbilden i egen favör är ingenting ovanligt. Det räcker med att följa de svenska partiledarna för att inse det.

Uppenbara lögner som är lätta att avslöja

Det Donald Trump ägnar sig åt är något helt annat. Uppenbara lögner som är lätta att avslöja. Så uppenbara att många inte ens orkar bry sig när han konstant upprepar dem. Istället fylls amerikanska medier av satiriska texter om den perfekta människan Trump och ordvitsar som ”liar in chief” (överste lögnare), en anspelning på överbefälhavarens titel ”commander in chief”.

Presidentens lögner riskerar att förstöra tilltron till demokratin och presidentämbetet.

När Trump, utan att presentera ett uns av bevis, på allvar hävdar att 3–5 miljoner illegala röster avgavs i valet är det en lögn så grov att den får en att häpna. Han började sprida denna osanning redan före valet i syfte att slippa erkänna valresultatet i händelse av förlust. Trots att han vann känner han ett behov av att nu upprepa lögnen.

Trump står inte ut med nesan att Hillary Clinton vann i folkmajoriteten med tre miljoner röster även om han vann i antalet elektorer, vilket är det som räknas. Av personlig fåfänga sprider han lögnen att han vann överlägset i totala antalet röster om man ”räknar bort de 3-5 miljoner illegala rösterna”.

”Illegala röster är mycket ovanliga”

Någon vecka före valdagen den 8 november träffade jag Carrie Davis, ledare för Women Leauge of Voters i Ohio, en organisation som på heltid ägnar sig åt att övervaka valsystemet och se till att de som har rätt att rösta också får göra det.

Jag frågade henne om man verkligen kunde lita på att det inte var en massa illegala röster som hamnade i valurnorna, exempelvis genom att andra röstar i döda människors ställe.

Hon skrattade gott innan hon svarade.

– Illegala röster är mycket ovanliga, hävdade hon sedan. I hela USA har vi bara 31 fall per en miljard röster där någon röstat under falsk identitet.

Ett betydligt större problem är att människor som har rätt att rösta nekas därför att de inte har rätt id-handling eller inte registrerat sig i tid. I det fallet är det sannolikt att Hillary förlorade mer än Trump.

När presidentens presstalesman i går upprepade Trumps uppfattning om de miljontals illegala rösterna undrade en reporter om administrationen i så fall inte tänkte utreda vad som måste vara ”århundradets skandal”. Inga sådana planer fanns. I dag ändrade sig Trump och beordrade en utredning.

Ljög om installation

Några dagar tidigare ljög Trump om att hans installation var den mest välbesökta någonsin med många fler åskådare än när Obama tillträdde. Det räckte att jämföra flygbilder från 2009 med 2017 för att avslöja den lögnen. Ändå läxade presstalesmannen Sean Spicer under flera minuter upp pressen för sin ”lögnaktiga bevakning”. Högste presschefen hävdade att Trumps påstående inte var lögn utan ”alternativa fakta”.

Varför ljuga om en sådan struntsak? Vad spelar det för roll om Obama drog större människomassor än Trump?

För Trumps ego är det tydligen så viktigt att han är beredd att riskera sitt förtroendekapital.

USA kan inte ha en president som använder lögnen för att blåsa upp sin egen självbild. Hur ska utländska ledare kunna lita på vad Trump säger när vi hamnar i en internationell krissituation?

Spelar i en egen division

Vi minns alla hur George W Bush och hans regering ljög om att Irak hade massförstörelsevapen för att ha en förevändning att störta diktatorn Saddam Hussein. Något som ledde till en explosion av terrorism i världen. Det visar hur en lögn kan få katastrofala följder.

Även jämfört med Bush spelar Donald Trump i en egen division i lögnaktighet. Med tiden riskerar han att förvandlas till en narr i omvärldens ögon. En som ingen tar på allvar. Eller en som likt äldre tiders kungar alla stryker medhårs för att med smicker få honom dit man vill.

Det känns inte särskilt tryggt att hälften av världens kärnvapen ligger i en sådan ledares händer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Donald Trumps branta uppförsbacke

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Wolfgang Hansson

USA

Donald Trump