Rumäniens regering ger vika för folkviljan

NYHETER

Efter fem dagars vrede med hundratusentals demonstranter ute på gatorna viker sig Rumäniens regeringsparti för folkviljan. Premiärminister Sorin Grindeanu lovar nu att dra tillbaka det dekret som åter skulle kunna tillåta korruption i landet.

1 av 6 | Foto: STOYAN NENOV / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet kom samtidigt som omkring 140 000 människor protesterade i centrala Bukarest mot den socialdemokratiska regeringens kritiserade beslut.

– Vi ska hålla ett extrainsatt möte på söndag för att dra tillbaka dekretet, återkalla det, upphäva det, sade Grindeanu i ett tv-sänt tal från regeringshögkvarteret, ett stenkast från demonstranterna, enligt Reuters.

Upprördheten över den socialdemokratiska regeringens dekret som avkriminaliserar viss korruption och innebär att dömda tjänstemän skulle friges har varit massiv. Korrupta handlingar skulle bli tillåtna om de inte överstiger motsvarande 400 000 kronor.

Grindeanus PSD-ledda regering har fram till nu envist tillbakavisat alla uppmaningar om att återta dekretet. I torsdags märktes dock sprickor i regeringen, då en minister avgick och PSD:s vice ordförande sade att dekretet borde dras tillbaka.

Rumänien har inte upplevt protester av den här dimensionen sedan Nicolae Ceausescu med folkmakt störtades 1989.

FAKTA

RIVSTART MED LAGÄNDRINGAR

Den av socialdemokratiska PSD-ledda regeringen har nyligen återkommit till makten efter att ha vunnit parlamentsvalet den 11 december med löften om höjda löner och pensioner i EU:s näst fattigaste land.

De var knappt ett år efter att en nattklubbsbrand som krävde 64 människoliv utlöste häftiga protester. Tjänstemän anklagades för att blunda för brandskyddsregler. Den dåvarande PSD-ledda regeringen tvingades avgå.

De aktuella folkliga protesterna har gällt att PSD velat minska straffen för maktmissbruk. Det ska leda till fängelsestraff bara när korruptionen överstiger belopp på motsvarande 400 000 kronor.

Ett annat regeringsbeslut skulle ha inneburit att omkring 2 500 personer som avtjänar fängelsestraff för korruption skulle bli frigivna i förtid.

Källa: AFP