Coronaviruset

Högsby hårdast drabbat: ”Kämpigt hålla garden uppe”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Småländska Högsby hade flest coronasmittade i landet vecka 18, i förhållande till folkmängden.

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) säger:

– Det är kämpigt att hålla uppe garden nu när det så här sent har blivit en stor samhällssmitta.

Under vecka 18 – mellan 3 och 9 maj – rapporterades 33 710 nya covidfall i Sverige, en minskning från 35 300 fall veckan innan.

Det innebär att smittan upptäcktes hos 0,33 procent av befolkningen vecka 18. De fyra värst drabbade kommunerna låg mycket högre. Över en procent smittades i Högsby, Ydre, Emmaboda och Strömsund.

Värst drabbat var Högsby i Kalmar län, med 1,27 procent smittade. Totalt fick 73 kommuninvånare covid-19. Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) säger:

– För inte så länge sedan hade grannkommunen Mönsterås samma situation. Vi vet att vi fick in en klustersmitta i en husfabrik för två, tre veckor sedan.

Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby.

Foto: Anders J Larsson/Högsby kommun

Johansson Evertsson konstaterar att det inte finns några stora samlingsplatser i Högsby kommun där folk kan mötas:

– Vi har haft väldigt låga tal tidigare, vilket gör att det finns många som fortfarande inte är immuna. Så det finns tyvärr många som kan bli sjuka, säger hon.

Har folk blivit sämre på att följa restriktionerna?

– För över ett år sedan fanns det i stort sett ingen smitta i Högsby. Det är klart att det är kämpigt att hålla uppe garden nu när det så här sent har blivit en stor samhällssmitta. Men det är enda vägen att gå, att vi alla tar ansvar och gör vårt yttersta för att följa restriktionerna.

Hittills under pandemin har Högsby trots allt haft väldigt få döda, färre än fyra, enligt Socialstyrelsen. Vad tänker du om det?

– Ja, och samtliga på våra äldreboenden ska ju vara vaccinerade med två sprutor nu. Dessvärre har vi åtminstone en dubbelvaccinerad äldre som är ganska dålig i alla fall i covid. Men riskgrupperna har också kommit ganska långt i vaccineringen.

Hur ser du på framtiden?

– Vi hoppas att fler vaccinerar sig och att alla förstår att det är en allvarlig situation i Högsby, att man håller avstånd, håller sig till sin familj. Vi har förlängt restriktionerna i Kalmar län till 31 maj. Det är jätteviktigt att man tar det personliga ansvaret, säger Stihna Johansson Evertsson.

Fotnot: När Socialstyrelsen nyligen rapporterade dödstalen i landets kommuner fram till 2 maj redovisades inga exakta tal för kommuner där färre än fyra dött. Detta för att försvåra identifiering av de döda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Så hårt drabbades kommunerna av covid-19 vecka 18

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset