Nyheter

Mördad siciliansk domare saligförklarad

Av: 

TT

Påve Franciskus hyllade den saligförklarade Rosario Livatino i sin söndagsbön.

Påve Franciskus hyllade den saligförklarade Rosario Livatino i sin söndagsbön.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

NYHETER

I september 1990 mördades den italienske domaren Rosario Livatino i den sicilianska staden Agrigento, 38 år gammal. På söndagen saligförklarades han i stadens katedral.

Den djupt troende Livatino drev en massrättegång mot maffiamedlemmar när han hittades i ett dike några kilometer från sitt hem. Två personer med anknytning till den organiserade brottsligheten dömdes sedermera till livstids fängelse för mordet.

Några år efter dådet förklarade Vatikanens dåvarande överhuvud, påve Johannes Paulus II, att Livatino var att betrakta som "en martyr för rättvisa och indirekt för tron". På söndagen togs nästa steg på vägen mot formell helgonstatus när Livatino saligförklarades i Agrigentos katedral.

I normala fall kräver den katolska kyrkan "bevis för mirakel" utförda av helgonkandidater. Men reglerna gör undantag för martyrer, vilket innebär att det nu är fritt fram för Vatikanen att helgonförklara den mördade domaren.

Kanske var den nuvarande påvens söndagsbön på Petersplatsen ett tecken på att en sådan status nu hägrar. Franciskus tog åtminstone tillfället i akt att kommentera saligförklaringen.

– I sitt arbete för allmänhetens bästa, som en exemplarisk domare som aldrig gav vika för korruption, strävade han inte efter att fördöma utan efter att försona, sade påven.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: