Sverigedemokraterna

Nya uppgifter om Fogelklous koppling till kontot – SD inleder utredning

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

SD-toppen Jörgen Fogelklou fortsätter att förneka all koppling till hatkontot ”afghan” på Flashback.

Aftonbladet kan nu avslöja att någon kallat sig ”afghan” på ett annat forum – där samma mejladress använts som vid registreringen av Flashback-kontot.

Sverigedemokraterna väljer nu att inleda en utredning.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, säger pressekreterare Christian Krappedal.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat SD-toppen Jörgen Fogelklous koppling till ett konto på diskussionsforumet Flashback. Kontot heter ”afghan” och spred mellan 2010 och 2011 mycket grov antisemitism och rasism.

Två av många exempel på inlägg från kontot är:

  • ”juden är roten till allt ont....men självfallet skall vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som [n-ordet], kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”
  • ”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

Fogelklou förnekar att han ligger bakom ”afghan” och SD har inte utrett kopplingen.

Aftonbladet kan i dag presentera nya uppgifter i fallet.

Fogelklou har haft ett stort intresse för dataspel och har varit aktiv på spelforum på nätet. Ett sådant forum är ”Warcraftmovies” där användare lägger upp filmer när de spelar World of Warcraft. Flera konton på sajten har registrerats med Jörgen Fogelklous adresser, ett av dem har användarnamnet ”afghan”. Det är registrerat med samma mejladress som ”afghan”-kontot på Flashback - jorgen@bird.se.

Jörgen Fogelklous namn finns angivet i anslutning till en film som han lagt upp.
På sajten ”Warcraftmovies” kan användare lägga upp filmer från sina World of Warcraft-spel.

Kallade sig ”Lord Afghan” på annan sajt

Fogelklou har tidigare bekräftat att det är hans mejladress, men hävdar att han inte använt den sedan 2003. Men sajten ”Warcraftmovies” startades först i september 2004 och mejladress krävs för att kunna registrera sig som användare.

Fogelklou har även använt samma mejladress för att registrera ett konto på spelsajten ”Clownguild”. Där har han haft användarnamnet ”Lord Afghan”. Ett mycket snarlikt inlägg om en morgonrutin i duschen med hänvisning till filmen Terminator återfinns både på ”Clownguild” och Flashback.

Fogelklou har inte kunnat ge någon förklaring till likheterna.

– Jag kan inte spekulera i det och andra tokigheter. Punkt, säger han.

Inlägg av användaren ”afghan” där samma morgonrutin beskrivs på Flashback. ”Afghan” skriver i ett uppföljande inlägg att han tidigare skrivit samma inlägg på engelska på ett annat forum.
Inlägg på spelsajten Clownguild där Fogelklou beskriver en morgonrutin som en scen ur filmen Terminator.

Nu återkommer alltså namnet ”afghan” ytterligare en gång intill adressen ”jorgen@bird.se”.

Christian Krappedal, pressekreterare åt Sverigedemokraterna ger ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare.

Han fortsätter:

– Utfallet av denna utredning blir sedan en sak för partistyrelsen att ta ställning till. När det är gjort kommer vi ha möjlighet att återkomma till frågan.

Aftonbladet har sökt Jörgen Fogelklou för en kommentar men han meddelar att han inte vill prata. Han har även fått frågor via sms men har inte återkommit med något svar. Han säger dock till GP att han inte har några problem med en utredning.

Flera likheter mellan kontona

Aftonbladet har tidigare redogjort för en lång rad likheter mellan inlägg som ”afghan” gjort på Flashback och inlägg som Jörgen Fogelklou gjort öppet på nätet. Likheterna utgörs av specifika stavningar, favoritfilm, en speciell missuppfattning och inlägg som är snarlika varandra i form och ordval. Dessa likheter har även sajterna ”Inte rasist” men och ”Aktuellt Fokus” skrivit om tidigare.

– Jag tycker allt tyder på att det är Fogelklou som är både sig själv och den andra identiteten, jag tror det är samma person, sa Joakim von Braun som har en lång bakgrund av säkerhetsarbete, bland annat åt Säpo och Must till Aftonbladet.

Fogelklou avfärdade likheterna.

– Jag har två ben, två armar, två ögon och en näsa. Det har säkert den personen också. Jag kan inte sitta här och fundera på vad som stämmer och vad som inte stämmer, sa han.

PODD Så påverkas SD av fallet Fogelklou

Aftonbladet Daily med Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

SD-toppens koppling till rasistkontot utreddes aldrig av partiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jörgen Fogelklou

Joakim von Braun