Coronapandemin

Bilderna avslöjar trängseln: Inspektörer slår till med rosa sticka

Av: 

John Granlund

NYHETER

En tredjedel av krogarna, pubarna och kaféerna i Stockholm riskerar att sprida covid-19.

Det visar nya siffror från stadens miljöförvaltning – som med rosa stickor genomför oanmälda inspektioner dag som natt.

Här är inspektörernas bilder från coronahösten.

Trånga restaurangmiljöer, nattklubbar där folk dricker ståendes och kaféstolar som är placerade för nära varandra. 

Det är några av anmärkningarna från stadens inspektörer sedan 1 september och framåt.

Totalt har 126 oanmälda inspektioner gjorts under perioden och av dessa noterades avvikelser på 43 utskänkningsställen.

– Jag tycker att det är allvarligt att det är så mycket avvikelser som upp till 35 procent. Vi förväntar ju oss att man följer det här regelverket, säger Kristine Fornander, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Bagpipers Rörstrand.
Joe & The Juice, Birgerjarlsgatan.

Inspektörerna har med sig en rosa tumstock som de kontrollerar avstånd mellan sittplatser. I snitt arbetar 20 inspektörer per vecka med trängseltillsyn och de arbetar i skift för att kunna täcka de flesta av dygnets timmar.

– Det har ofta varit liknande saker man sett när det blir avvikelser. Att det har varit trångt mellan bord och att sällskap har hamnat för nära varandra. Där kan den här stickan vara ett hjälpmedel för att göra en bedömning, säger Kristine Fornander.

På bilderna syns hur inspektörerna gång på gång mäter av avstånd mellan sittplatser och upptäcker avstånd som är för korta mellan sittplatserna.

Kinahörnet, Farsta.

Inspektörerna arbetar två och två men tillslagen kan ändå vara utmanande för stadens utsända. Både krögarna och besökarna har vid tillfällen vänt sig emot inspektörerna och deras arbete.

– Det har varit diskussioner där det har blivit en hård ton och blivit upprört. Hittills har vi inte gjort några polisanmälningar men det kan vara en utsatt position när man kommer som inspektörspar. Det kan också vara synpunkter från gäster som blivit fotograferade, som har tyckt att det känns obehagligt, säger Kristine Fornander.

Restaurang Storstad i Vasastan.
Ohlssons skor i Vasastan.

En av nattklubbarna som fått anmärkning är Restaurang Storstad/Ohlssons skor i Vasastan.

I protokollet skriver inspektörerna att det på kvällen 9 oktober ”var trängsel i hela lokalen”, att ”det stod gäster överallt”, samt att ”gästerna var tvungna att tränga sig förbi andra sällskap”.

Inspektörerna konstaterar vidare att det stod gäster och drack i baren och att människor inte heller höll avstånd kön in till nattklubben.

Dagen efter inspektionen togs ett beslut om stängning men eftersom restaurangen kunde visa att man vidtagit åtgärder lät miljöförvaltningen Ohlssons skor öppna redan samma kväll.

Tapasrestaurangen Boqueria i Mood-gallerian.
Tapasrestaurangen Boqueria i Mood-gallerian.

Andra krogar som fått anmärkningar är:

Tapasrestaurangen Boqueria i Mood-gallerian där det 10 oktober ”rådde trängsel i restaurangen då flera olika sällskap hade ett avstånd mindre än 1 meter ifrån varandra.”.

Restaurangen Sultan café och bar i söderort som den 2 oktober fick stänga omedelbart eftersom det var ”mycket trångt i serveringen”, och att ”besökarna dansade” samt att det ”förekom stor trängsel i barn när besökarna beställde drycker”, enligt inspektörerna.

Baren Carmen på Södermalm där det rådde trängsel den 23 september eftersom ”bord och stolar som var placerade så nära varandra att avståndet mellan olika sällskap underskred 1 meter”.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Vild fest och dans när nattklubbarna öppnade på Stureplan: ”Allvarligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Stockholm

Covid-19

Hotell & restaurang