Alma, 2, och hennes familj saknas efter norska jordskredet

”Finns alltid hopp om att de undkommit”

Uppdaterad 2021-01-05 | Publicerad 2021-01-03

Tvååriga Alma, mamma Charlot, 31, och pappa Bjørn-Ivar, 40, var alla hemma när jordskredet jämnade deras hus med marken.

Fyra dygn efter katastrofen har de ännu inte återfunnits.

– Jag klamrar mig fast vid hoppet om att de är vid liv, säger Bjørn-Ivars bror till TV2.

Familjen på tre ska inom kort bli fyra.

Gravida Charlot Grymyr Jansen, 31, och Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40, i norska Ask i Gjerdrum ska bli föräldrar igen i februari.

Och tvååriga dottern Alma Grymyr Jansen ska bli storasyster.

Nu är hela familjen saknade och befaras finnas i rasmassorna.

Fyra dygn har gått sedan det katastrofala jordskredet inträffade klockan fyra på onsdagsmorgonen den 30 december, och som utplånade stora delar av bostadsområdet.

Bara timmar innan hade Hans Jørgen Jansen pratat i telefon med brodern Bjørn-Ivar.

– Jag vet att de var hemma. Och jag vet att familjens hus var bland de första som blev träffat av skredet, säger han till Romerikes Blad.

2-åriga Alma, mamma Charlot, 31, och pappa Bjørn-Ivar, 40.

”Vi ger inte upp, det gör vi inte”

På morgonen vaknade han av ett telefonsamtal från sin syster som berättade vad som hänt.

– Jag tänkte bara ”Shit, det är inte sant”, säger han till TV2.

Sedan den 30 december har en massiv sökinsats pågått i rasområdet för att leta efter de saknade. Polisens insatsledare har återkommande betonat att det handlar om en räddningsinsats och att det finns hopp om att hitta överlevande.

– Det finns alltid ett hopp om att de undkommit, utan att vi har fått bekräftelse. Men jag tror att de fortfarande är i skredet. Vi ger inte upp, det gör vi inte. Åtminstone inte när polisens insatsledare också tror att det finns överlevande i skredet, säger han till RB.

Över 1 000 personer har evakuerats från området. Totalt har tio personer rapporterats saknade. Av dem har sju bekräftats döda, varav en är identifierad. Fortfarande pågår sökarbetet efter de ännu saknade.

Hans Jørgen har ännu inte fått något besked om vad som hänt familjen.

– Då jag förstod omfattningen av skredet blev jag helt ställd. Det är bara så fruktansvärt tragiskt. Det här är förfärligt, och det enda vi kan göra är att vänta, vilket känns extra jobbigt, säger han till TV2.

Fortsatt sök efter överlevande

Sökinsatsen har under söndagen inriktats på särskilda mål där man tror att det finns luftfickor och därmed en chans att hitta överlevande.

Spårhundar har även gjort flera markeringar i terrängen.

– Vi har utökat sökområdet och jobbar med totalt fem team nere i gropen. Vi letar primärt i byggnadsrester och ska hitta de saknade. Det finns fortfarande hopp om att hitta överlevande och det är fortsatt en räddningsinsats. Vi har ingen plan på att sluta leta, säger räddningstjänsten insatsledare Kenneth Vange under en pressträff på söndagsmorgonen.

Anhöriga har godkänt att Aftonbladet publicerar bild på familjen.

Uppdatering den 4 januari: Under kvällen den 3 januari meddelade polisen att Alma Grymyr Jansen, 2, och Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40 hade identifierats och bekräftats döda.

Under kvällen den 4 januari meddelade polisen att även Charlot Grymyr Jansen, 31, bekräftats död.

ANNONS