Göran Lambertz släpps ur häktet

Inte längre misstänkt för våldtäkt

UPPSALA/STOCKHOLM Göran Lambertz, 71, har släppts ur häktet.

Förundersökningen om våldtäkt har lagts ner och han är inte längre misstänkt för brott.

– Bara för att en förundersökning läggs ner så innebär det ju inte att inget hänt, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

Göran Lambertz häktades för snart två veckor sedan på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av en kvinnlig student på julafton i hans hem.

Han har hela tiden nekat till brott och menat att ingenting skett mot målsägandens vilja.

Kvinnan själv har berättat hur hon bjöds på så mycket alkohol hemma hos toppjuristen att hon däckade och att våldtäkten då ska ha skett.

”Brott kan inte styrkas”

Åklagaren i ärendet har tidigare uttryckt att det finns stödbevisning på målsägandens sida men på tisdagen togs beslutet att förundersökningen läggs ner och att Göran Lambertz släpps fri då hon anser att bevisen inte kommer att räcka för en fällande dom.

– Det Göran Lambertz har varit misstänkt för är en våldtäkt, det vill säga att han haft samlag med en kvinna som på grund av sömn och berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Han själv har uppgett att ingenting skett som inte varit frivilligt. Från början hade jag sannolika skäl för att hon befann sig i en situation att hon inte kunde samtycka och både tingsrätt och hovrätt höll med mig, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Hon anser dock att ju längre utredningen gått har det visat sig att bevisen inte räcker för en rättegång.

– Det här är en komplicerad brottstyp där man måste utreda noggrant och det har vi gjort. Den enda skillnaden är att det här fallet har blivit uppmärksammat av media, men vi har agerat på samma sätt som om det varit ett fall som ej var det.

Häktningsförhandlingen hölls i Uppsala tidigare i mars.
Häktningsförhandlingen hölls i Uppsala tidigare i mars.
Göran Lambertz till synes på gott humör efter att ha släppts från häktet.
Göran Lambertz till synes på gott humör efter att ha släppts från häktet.

Släppts ur häktet

Göran Lambertz kom i kontakt med kvinnan då han hjälpte henne med juridiska frågor och spörsmål.

Att Lambertz nu släpps ur häktet säger hans advokat är rätt och riktigt.

– Han har en berättelse som är stadig, säger Lambertz advokat Ola Salomonsson.

Salomonsson säger att Lambertz hela tiden varit säker på att han skulle bli släppt till slut.

– Det är skönt att höra att det inte lever kvar någon misstanke och det tycker min klient med. Men han har varit så övertygad i sin tro på lagen att han varit säker på att detta inte skulle hålla och att han till slut skulle släppas, säger Ola Salomonsson.

Göran Lambertz.
Göran Lambertz.

”Förvånas över hans arrogans”

Kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn säger till Aftonbladet att hennes klient är omskakad av beslutet.

– Att först bli utsatt för brott som min klient menar att hon blivit och sedan få se förundersökningen läggas ner är omskakande, hon är helt omskakad. Och hon är rädd också. Det finns många som vill henne väldigt ont, det pågår en jakt på henne. Fullt med människor hör av sig och är fruktansvärt elaka och allmänhet hotar henne och skriver till henne, säger Clea Sangborn.

– Bara för att en förundersökning läggs ner så innebär det ju inte att inget hänt. Min klient anser fortfarande att det som hon menar har hänt har hänt och man får inte glömma att endast tre procent av anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

Sangborn är också kritisk mot hur Göran Lambertz valt att framställa händelserna efter att han försatts på fri fot.

– Jag förvånas över hans arrogans och jag tycker det är så konstigt att han kan vara på så gott humör när han förtalar min klient som han gör, säger hon och fortsätter:

– Han vet att hon är en person som har trauman efter tidigare övergrepp. Min klient skulle aldrig ha frivilligt sex med den här mannen som är 42 år äldre.

 Clea Sangborn. Arkivbildd
Clea Sangborn. Arkivbildd

Hon vill även lyfta att vissa nätsidor har spekulerat i det faktum att kvinnan tidigare varit inblandad i våldtäktsutredningar och att det triggat konspirationsteorier.

– Många verkar ha enorma svårigheter att sätta sig in i och förstå hur kvinnor kan vara offer för upprepade övergrepp men det är vetenskapligt bevisat att det är så, ändå skapas det konspirationsteorier.

Även åklagare Annika Bokefors kommenterar att de tidigare utredningarna inte påverkat denna.

– Att vi lägger ner denna förundersökning är inte resultatet av det vi tittat på där, utan det som varit avgörande är bevisningen i just den här förundersökningen.

Göran Lambertz har i dryga 40 år jobbat med juridik. Han har varit hovrättsassessor i Svea hovrätt, har jobbat på Justitiedepartementet, varit Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Han har dessutom varit en aktiv debattör i flera uppmärksammade sexbrottsmål. Att just han greps och häktades misstänkt för våldtäkt fick stor uppmärksamhet.

En del av sin tid i häktet har han ägnat åt att skriva en bok.

Vad boken ska handla om är oklart.

Publisert:

LÄS VIDARE