Göran Lambertz stämmer staten

Göran Lambertz stämmer staten efter att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt. Han skickade i dag in papper till Stockholms tingsrätt där han kräver en miljon kronor för de två veckor han suttit frihetsberövad.

”Staten har ett strikt ansvar gentemot mig som felaktigt frihetsberövad”, skriver han där.

Göran Lambertz, 71, släpptes i går ur häktet där han suttit i nära två veckor på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Åklagaren beslutade då att lägga ner förundersökningen och att avskriva misstankarna mot den före detta Justitiekanslern.

Lambertz meddelade redan på en blixtinkallad presskonferens vid sitt hem att han planerade att stämma staten för att han hållits häktad för ett brott som han nekar till.

– Jag är arg och besviken på vårt rättssystem. Jag har också lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att få ordning på hur polis och åklagare jobbar, sade han då.

I dag lade han de handskrivna pappren på brevlådan.

– Men jag planerar även att skicka in en komplettering, säger Göran Lambertz.

Göran Lambertz.
Göran Lambertz.

Pengar till Dawit Isaak

I stämningsansökan som Aftonbladet tagit del av men som ännu inte inkommit till tingsrätten, skriver Lambertz bland annat: ”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar.”

Han skriver även att de pengar som han i så fall kommer få av staten ska gå till att driva ett mål för den fängslade journalisten Dawit Isaaks familj.

Göran Lambertz planerar även att stämma kvinnan som anmälde honom då han menar att hennes version inte stämmer.

– Polisen och åklagaren gjorde inget bra jobb. De svalde hennes berättelse med hull och hår. Ställde inga svåra frågor. Det var så mycket som de borde ha gjort som de slarvade bort, sa Lambertz i går.

Häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt.
Häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt.

”Många vill henne ont”

Kvinnan var i går omskakad av beskedet att han släppts fri och att förundersökningen lagts ner.

– Att först bli utsatt för brott som min klient menar att hon blivit och sedan få se förundersökningen läggas ner är omskakande, hon är helt omskakad. Och hon är rädd också. Det finns många som vill henne väldigt ont, det pågår en jakt på henne, sa kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn till Aftonbladet igår.

– Bara för att en förundersökning läggs ner så innebär det ju inte att inget hänt. Min klient anser fortfarande att det som hon menar har hänt har hänt och man får inte glömma att endast tre procent av anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

Läs mer här.

Publisert: