Var femte person testade positivt i Bålsta

20 procent av alla som provtog sig testade positivt vid stationen i Bålsta förra veckan.

Där ökade andelen smittade jämfört med föregående vecka – till skillnad från vid de andra stationerna i Region Uppsala.

Aftonbladet listar läget provstation för provstation i hela regionen.

Förra veckan testade 20,0 procent positivt vid Praktikertjänst Bålstadoktorn. Det är en ökning med drygt 4 procentenheter sen veckan innan och den högsta andelen hittills, förutom vecka 44 då 20,1 procent testade positivt.

Vid Praktikertjänst Knivsta Läkargrupp var andelen på nästan samma nivå som föregående vecka. Runt 17 procent testade positivt. Och vid de andra provstationerna sjönk andelen. Även vid Enköpings husläkarcentrum som sett en ökning varje vecka under den senaste månaden. Förra veckan testade 22,3 procent positivt vid stationen, vilket är 1,4 procentenheter lägre än veckan innan.

Befinner oss på en platå

Trots nedgången sjunker dock inte antalet nya smittade, enligt Fredrik Settergren som är ansvarig för provtagningen och verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

– Vi befinner oss fortsatt på den berömda platån, säger han.

Han hoppas att de nya restriktionerna ger effekt och att spridningen avtar under jul- och nyårshelgen då många är lediga från jobbet.

Att andelen som testar positivt sjunkit kan bero på att fler provtar sig nu jämfört med tidigare. Bland annat personer utan symtom, vilket påverkar statistiken.

– Knappt en procent av dem utan symtom är smittade medan de som har symtom är uppe i 15–20 procent, säger Settergren.

Skillnader i olika kommuner

Trots den nedåtgående procentkurvan så är smittspridningen fortsatt stor i Enköping, liksom i Tierp, Östhammar och Skutskär.

– De delarna av länet har en större smittspridning just nu, och vad det beror på vet vi inte helt säkert.

Förra veckan testade 15,6 procent positivt vid Tierps vårdcentral, 14,7 procent positivt vid Östhammars vårdcentral och 18,1 procent positivt vid Skutskärs vårdcentral. Vid Kungsgärdets vårdcentral, Gottsunda vårdcentral, Heby vårdcentral och Nyby vårdcentral testade mellan 13 och 17 procent positivt.

”Vi vet att det är ett ganska så stort utbrott i Enköping- och Bålstaområdet och i norra delen av länet, i Tierp, Östhammar och Skutskär”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.
”Vi vet att det är ett ganska så stort utbrott i Enköping- och Bålstaområdet och i norra delen av länet, i Tierp, Östhammar och Skutskär”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.
Publisert:

LÄS VIDARE