Ny abortlag debatteras i Argentinas parlament

TT

Publicerad 2020-12-10

Argentinas president Alberto Fernández vinkar vid en tillställning i november.

Argentinska parlamentets underhus har börjat debattera ett lagförslag om att liberalisera landets abortlagstiftning. Där väntas ett godkännande med liten marginal, innan överhuset tar över för en möjligen ännu jämnare omröstning.

Förslaget, som har stöd av mittenvänster-presidenten Alberto Fernández, är att tillåta abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.

Den nuvarande lagen tillåter bara abort i fall där kvinnans hälsa är i allvarlig fara på grund av graviditeten eller när hon har våldtagits.

En talesperson för det styrande partiet säger att en 30 timmar lång debatt är att vänta i underhuset och att en omröstning kan väntas någon gång under fredagen.

Lagförslagets olika delar väntas också förändras i olika kompromisser för att försöka nå så brett parlamentariskt stöd som möjligt.

Elizabeth Gómez Alcorta – minister för kvinnofrågor och mångfald – säger att det är viktigt att acceptera lagförslaget. Det handlar om att åtgärda ett reellt folkhälsoproblem som ofta döljs av rädsla för stigmatisering, säger hon.

– Det är dags att vi slutar titta bort.

De agnostiska och sekulära dragen i det katolska Argentina har ökat de senaste åren.