Sydneyborna får inte lämna staden

Av:  TT

Folktomt utanför operahuset i Sydney under fjolårets nedstängning. Nu får invånarna inte lämna staden.
Folktomt utanför operahuset i Sydney under fjolårets nedstängning. Nu får invånarna inte lämna staden.

Det nya utbrottet av den så kallade deltavarianten av coronaviruset i Sydney har kommit upp i över 30 fall. Nu får de över fem miljoner invånarna inte lämna staden på åtminstone en vecka, och det samtidigt som Sydneys skolor stänger för lov.

Till skillnad från till exempel Melbourne tidigare i år stängs Sydney inte ner helt. Invånarna måste bära mask inomhus och i lokaltrafiken, och vissa restriktioner på bland annat restauranger och pubar återinförs.

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian säger att hon inte utesluter att det kan bli tal om en total lockdown, men att hon litar på att invånarna gör vad de kan för att inte riskera smittas.

– Snälla, avstå från era icke-nödvändiga aktiviteter och samlas inte socialt, om ni inte verkligen måste. Det här är en pågående situation och vi måste begränsa spridningen av det här mycket smittsamma viruset, säger hon på en presskonferens.

Utbrottet får även konsekvenser i Nya Zeeland. Oron över att deltavarianten nått huvudstaden via en australier som redan återvänt hem har gjort höjt beredskapen där. Landet har dessutom tillfälligt stängt den resebubbla som upprättats mellan Australien och Nya Zeeland.

Det aktuella utbrottet härleds till en chaufför från Bondi i östra Sydney, som transporterade flygplanspersonal. Det är det första utbrottet i delstaten på över en månad.

Strikta gränskontroller, omfattande testande, och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.

Publisert: