Oslo stänger ner efter mutationssmitta

Publicerad 2021-01-23

Oslo går in i en lockdown efter att virusmutationen från Storbritannien upptäckts i grannkommunen.

Det meddelandes av hälsoministern på morgonens presskonferens.

Förutom att butiker och köpcentrum stängs ner uppmanas invånarna att inte lämna kommunen.

Oslo och tio andra närliggande regioner går mot sin strängaste nedstängning av samhället hittills. Bakgrunden är gårdagens larm om klustersmitta på ett äldreboende i den närliggande kommunen Nordre Follo, där 22 av de anställda och 12 av de boende smittats av viruset. Dessutom hade två av de boende, som nu är döda, smittats med den brittiska mutationen av coronaviruset.

Bland åtgärderna som vidtas återfinns bland annat att butiker och köpcentrum stänger ner, däribland Vinmonopolet (norska motsvarigheten till Systembolaget). Undantag görs för livsmedelsbutiker, apotek och bensinstationer. Även skolor och förskolor kan tvingas stänga.

– Vi inför nu de strängaste åtgärderna sedan 12 mars i de tio kommunerna. På vissa områden går vi ännu längre än i mars. Jag vet att detta kommer att leda till en krävande vardag för många, och att många kommer att möta en osäker tid, säger hälsoministern Bent Hoie (H).

Hälsoministern uppmanade också de som bor i kommunerna som omfattas av åtgärderna att inte resa utanför regionen.

– Jag ber boende att inte resa till andra kommuner för att kunna nyttja sådant som är nedstängt i din egen kommun, säger Høie.

Kan påverka vaccinationer

Smittskyddsdirektören Frode Forland, som varit med och tagit fram underlag för de nya restriktionerna, säger till Aftonbladet att vaccinationstakten i de drabbade regionerna kan påverkas.

– Det är svårt att göra en del av de sakerna man behöver göra när det gäller vaccination under en sådan hård nedstängning. Men man diskuterar även om det kan vara hänsynsfullt att vaccinera mera i dessa regioner för att förhindra spridning men det har inte beslutats än.

Åtgärderna kommer inledningsvis att gälla till och med den 31 januari.

Oslo kan stängas ner.

Jackpott! Missa inte expertens miljondrag på
Stryktipset