Tidigare chaufför: ”Branschen har blivit det värsta jag sett”

Best transport har fått massiv kritik efter 200 sekunders granskning.

Nu väljer en förare med 18 år i yrket att träda fram och vittna om hur hela transportnäringen förvandlats från ”att vara ett ganska trevligt yrke” till ”det värsta jag sett”.

– Om en chaufför har synpunkter riskerar man få sämre jobb eller att få svaret ”om det inte passar tar vi någon annan”, säger Ludwig Bäckström.

Granskningen av Best transport har visat ett omfattande bötessystem och väldigt låga löner för de hårt pressade chaufförerna som är anställda via underleverantörer.

Men situationen är inte unik.

Efter 200 sekunders avsnitt har flera chaufförer inom branschen hört av sig och berättat om liknande upplevelser på andra företag.

För 200 sekunders programledare Robert Aschberg berättar nu Ludwig Bäckström, med lång erfarenhet, om baksidorna. Han har varit chaufför men också haft andra positioner inom branschen, på flera olika företag.

– Det är ren och skär slavhandel. När jag körde för cirka 15 år sedan kunde man ha kollektivavtalsenlig lön. I dag finns ingen chans att komma upp i en sådan lön, säger han.

Se hela intervjun i tv-spelaren ovan.

Se 200 sekunder om slavlönerna i budbilsbranschen här:

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN