Polisen stänger 19 gränsövergångar till Norge

Av:  TT

Polismyndigheten i region Bergslagen stänger 19 gränsövergångar från Norge. Arkivbild.
Polismyndigheten i region Bergslagen stänger 19 gränsövergångar från Norge. Arkivbild.

Polisen sätter upp bommar vid 19 gränsövergångar från Norge i Värmland och Dalarna. Trafikanter som vill ta sig in i Sverige hänvisas till fyra passager i regionen.

Beslutet är kanske inte så dramatiskt som det låter.

– Det har inte varit tillåtet att resa in på de här platserna sedan den 25 januari. Man ska genomgå inresekontroll, säger polisens stabschef Henrik Dahlström.

Resenärer in i Sverige är hänvisade till fyra gränspassager, via riksväg 66 vid Stöten i Dalarna, E16 vid Lekvattnet i Värmland, riksväg 61 vid Eda i Värmland eller E18 vid Hån i Värmland.

Men polisen har statistik som visar att det tidigare beslutet inte efterlevts på det sätt som man önskat. Men nu finns det tydlighet i att förbudet gäller, då det körfält som leder in i Sverige kommer att förses med bommar.

– Men vi kan inte förbjuda utresa ur Sverige. Det står alla fritt att lämna landet, säger Henrik Dahlström.

Samtidigt har Norge i många fall barrikaderat båda körfälten på sin sida.

– Det är två suveräna stater. I den bästa av världar skulle vi ha kunnat gjort det här tillsammans, säger Henrik Dahlström.

Tisdagens beslut har inget att göra med att Norge den 1 mars öppnade för dagpendlare in i Norge. Polisen kommer att genomföra kontroller på de 19 stängda gränsövergångarna.

Publisert: