Nya interna möten i S: ”Annie Lööf äger nycklarna”

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-21

Socialdemokraterna sitter i nya interna möten om vägen framåt, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Enligt en S-källa med insyn inriktar sig partiet nu på att få Centerledaren Annie Lööf att acceptera en kompromiss om punkt 44.

– Finns det inget utrymme för det så blir det extraval, säger källan.

Vänsterpartiet har hittills nobbat Januaripartiernas försök till kompromiss om förslaget om marknadshyror (punkt 44). Men när Liberalerna nu deklarerat att de hoppar av Januarisamarbetet är det bara Centerpartiet som är uttalat för förslaget.

Enligt en S-källa ökar därmed pressen på Centerpartiet att kompromissa.

– Det är Annie Lööf som äger nycklarna, händer det inget där så blir det extraval. Antingen kompromissa på punkt 44 eller byta fot i regeringsfrågan, säger källan.

Byta fot i regeringsfrågan innebär att stödja en borgerlig regering. Ingenting har dock framkommit att C planerar att göra det.

Kommer försöka hitta något

Socialdemokraterna ska enligt uppgifter till Aftonbladet redan i dag samlas till interna möten i partistyrelsen och riksdagsgruppen.

De närmaste dagarna väntas även täta samtal mellan partiledarna.

– Centerpartiet och Socialdemokraterna kommer att försöka hitta något. Men det kommer bli Centerpartiet som avgör frågan i en ny talmansrunda, säger en annan S-källa.

Även om S, MP, C och V skulle kunna hitta någon typ av överenskommelse kommer det bara skilja ett mandat mellan blocken. Det finns dessutom två politiska vildar, en på varje sida, som gör att nästa statsministeromröstning kan bli en rysare.

C vill fortsätta Januarisamarbetet

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar upprepade flera gånger i dag att hon vill förhandla med Stefan Löfven. Hon ville dock inte svara på om hon är redo att kompromissa om hyresfrågan.

– Jag föredrar att inte förhandla via media här idag, sa hon under en presskonferens.

Centerledaren Annie Lööf säger att Januaripartierna redan har försökt gå Vänsterpartiet till mötes i och med gårdagens bud. Hennes besked är att Januariavtalet ska genomföras och där ingår punkt 44.

– Centerpartiet är fortfarande beredda att vara konstruktiva, vi vill fortsätta samarbetet inom Januariavtalet. Vi är beredda att tolerera Stefan Löven igen med Januariavtalet som grund, sa hon tidigare i dag till Aftonbladet.

ANNONS