Coronapandemin

Halland stänger ner bokning efter skenande vaccinturism

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Vaccinturismen skenar i Halland – var fjärde spruta går till invånare från andra län.

Nu sätts vaccinationerna i regionen på paus.

– På ren svenska är folk här förbannade och upprörda på att de inte får sina tider, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Den senaste veckan har antalet vaccinturister till region Halland ökat explosionsartat, enligt Mikaela Waltersson (M).

En fjärdedel av alla covidsprutor går nu till personer som inte bor i Halland. I Kungsbacka gick varannan tid till någon utanför länet.

– I de norra delarna är vi uppe i 70 procent, säger hon.

Det handlar om tusentals vaccinturister, framför allt från Skåne och Västra Götaland, men även Stockholm, som söker sig till regionen för att kunna få ta sin spruta snabbare. Den stora anstormningen tros hänga ihop med en artikel i Göteborgsposten förra helgen där det stod att Halland kommit långt i vaccineringen och att hade en hel del lediga tider.

– Det här är ett problem eftersom hallänningar får stå i kö och vänta nu. Om man får tala ren svenska så är folk upprörda och förbannade över att de inte får sina tider, säger hon.

”Stämt av med jurister”

Och från regionens sida kan man inte göra så mycket åt det. Enligt hälso- och sjukvårdslagen har en person rätt att söka vård i hela landet.

Men nu har vaccinationsbokningen stängts ner tillfälligt i regionen, dels på grund av minskade vaccinleveranser, men också till följd av den ökade vaccinturismen. När den öppnar igen begränsas möjligheterna för icke-hallänningar.

– Vi diskuterade om vi skulle stänga bokningen helt för dem, men det är att bryta mot lagen. Vi har stämt av med våra jurister och beslutat att vi stänger den digitala bokningen för dem. Men de kan fortfarande boka tid via telefon, säger hon.

Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

Foto: Pressbild

Kräver mer vaccin

Folkhälsomyndigheten fick frågan om oron för vaccinturism under en pressträff i fredags. Då sa Johan Carlson, generaldirektör, att han inte tror att det kommer att ske i någon större omfattning. Budskapet är att regionerna ska lösa frågan dem emellan.

Mikaela Waltersson (M), tycker att myndigheten inte tar frågan på allvar.

– En fjärdedel av de vi vaccinerar kommer utifrån. Om det inte är ett bekymmer så vet jag inte vad som är det.

Hon är också oroad inför sommaren. Då fördubblas Hallands befolkning av sommarturister och M-toppen menar att det inte är otänkbart att många av dem kommer att passa på att vaccinera sig i regionen.

”Samtal från arga göteborgare”

Waltersson menar att de regioner som blir vaccindestinationer måste kompenseras och få mer vaccin tilldelat av Folkhälsomyndigheten. Under veckan har hon lyft frågan med regeringen, Sveriges kommuner och regioner och grannlänen.

– Vi kan hjälpa till att vaccinera folk från andra län, men inte på bekostnad av våra egna invånare. Vi får vaccin fördelat utifrån vår befolkning, men man behöver ändra på det och ge oss mer, säger hon.

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinturismen väcker känslor på i alla läger. Mikaela Waltersson berättar att hon har tagit emot arga samtal både från hallänningar och invånare i andra län under veckan.

– Folk är jätteupprörda. Det är är jättetråkigt, men det har blivit ett vi-och-dom-tänkande. Jag fick samtal från förbannade göteborgare igår som sa att de skulle stämma oss och driva frågan nationellt, säger Mikaela Waltersson.

– Men mycket bygger ju på en frustration över pandemin, det förstår jag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19