Soligt och varmt – så blir valborgsvädret där du bor

Nästan alla valborgsfirare i Sverige kan vänta sig varmt väder och sol.

Men passa på att njuta – för efter helgen kan snön vara tillbaka.

– De allra flesta kommer att få det fint till valborg, säger han.

På fredag är det valborgsmässoafton och då ser det ut som att nästan hela Sverige kommer få finväder, enligt Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.

– De allra flesta kommer att få det fint till valborg faktiskt. Lite typiskt som det har varit de senaste dagarna kommer det bli soliga morgnar och soliga kvällar, säger han.

Enligt honom kommer det bli mellan 10 och 15 plusgrader i södra sverige och i norr kommer det bli mellan 5 och 10 grader.

Sol i hela landet – nästan

Allra bäst solchanser har Västerbottens inland men solen kommer skina över nästa hela landet, men passa på att gå ut på förmiddagen.

– Solchanserna ser ganska goda ut i hela landet. Stackmolnen kommer växa till sig under dagen så om man vill ha sol ska man inte planera att gå ut under eftermiddagen, säger Mikael Sjöstrand.

Men trots de goda solchanserna är det några som kommer få lite sämre väder. I Skåne och Halland kan det bildas några regnmoln under helgen och i fjällvärlden kommer det bli molnigt och där kan det också komma blötsnö.

Lite vårkänslor verkar man kunna räkna med i de flesta delar av landet.
Lite vårkänslor verkar man kunna räkna med i de flesta delar av landet.

Risk för gräsbrand

Men den som har tänkt att tända en majbrasa kommer behöva vara uppmärksam enligt Sjöstrand.

– Från Sundsvall och söderut ligger det torra fjolårsgräset kvar så risken för gräsbränder är ganska stor på de allra flesta håll. Man får vara uppmärksam på att eldar kan spridas ganska enkelt, säger han.

Då kommer snön

Efter en helg med sol kommer däremot veckan att bjuda på ostabilt väder.

– Starten på maj kommer att vara ganska kall. Flera lågtryck kommer att hitta in och det kommer regna och vara mellan fem och tio grader i söder. Det kan till och med komma snö i de södra delarna av Norrland, säger Mikael Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE