Dahlgren: "Vi har fått mer än vår andel"

Niklas Svahn/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2021-04-22

EU-minister Hans Dahlgren (S) svarar på socialutskottets uppmaning att agera för att säkra mer vaccin till Sverige. Arkivbild.

Gå ihop med övriga Norden, teckna nya avtal med eller utan EU. Regeringen måste pröva alla möjligheter för att säkra mer vaccin till Sverige, uppmanar riksdagens socialutskott.

Men EU-minister Hans Dahlgren slår ifrån sig.

Det har varit uppenbart otillräckligt av regeringen att endast agera genom den EU-gemensamma upphandlingen för att få vaccin. Det anser riksdagens socialutskott som på torsdagen behandlade frågan.

Nu svarar Hans Dahlgren (S) på kritiken och menar att uppmaningen saknar förankring i verkligheten.

– Det finns inga fler godkända vaccin att uppbringa som vi skulle kunna få tillgång till i dag. Visserligen har det strulat med leveranserna, speciellt ett företag har vi varit besvikna på, men nu är ju vaccinationerna igång. Två miljoner svenskar har redan fått sin första spruta, säger han till TT.

Inte missgynnade

KD, L, M och SD ställde sig bakom skrivelsen. De anser att det finns brister i EU-avtalen eftersom leveranserna både försenats och uteblivit.

I december 2020 var prognosen från Folkhälsomyndigheten att nära 17,4 miljoner vaccindoser skulle levereras under första halvåret 2021. I april 2021 var prognosen 11 miljoner doser för samma tidsperiod, påtalar partierna.

Regeringen borde också se över en omfördelning av vaccin inom unionen för att Sverige ska få större och snabbare leveranser.

– Det här utspelet från socialutskott i dag ger intrycket av att vi skulle vara missgynnade i EU-kretsen, men så är det absolut inte, tvärt om. Vår vaccinsamordnare Richard Bergström har verkligen dammsugit varenda möjlighet och vi har fått mer än vår andel, säger Hans Dahlgren.

Långsiktigt projekt

Utskottets anser att nya avtal måste till, med eller utan stöd av EU och i samverkan med andra nordiska länder eller helt på egen hand.

I den delen säger Dahlgren:

– Jag kan berätta att vi har hjälpt både Norge och Island, som är de två länderna utanför EU, med att få doser genom EU:s upphandlingar, så det samarbetet finns redan.

– Dessutom har Richard Bergström också i uppdrag att se över framtida kontrakt. Vi ser det här som ett långsiktigt projekt som inte bara handlar om att uppnå målet till den 15 augusti, utan också vad som kan behöva göras till hösten och nästa år, säger Hans Dahlgren.

På väg mot målet

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot utskottets uttalande med motiveringen att det just nu inte finns mer godkänt vaccin än det som redan köps in via EU. Vänsterpartiet hade en egen reservation.

Utskottet vill nu att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen, en uppmaning om att regeringen borde agera i frågan.

– Vi agerar varje dag för att svenska folket ska bli vaccinerat så fort som möjligt. Vi är på god väg att nå vårt mål att alla ska ha fått den första sprutan 15 augusti – kanske blir det tidigare – och vi har ett långsiktigt samarbete inom EU också för att säkra framtida vaccindoser, säger Hans Dahlgren.

Följ ämnen i artikeln