Tusentals på gatorna efter domen mot Derek Chauvin

Expolisen skyldig till George Floyds död

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

NEW YORK. Glädjetårar, jubel och gatufester – domen mot Derek Chauvin firades i natt över hela USA.

– Den här dagen hamnar i historieböckerna, säger Rickae, 26, i New York.

Samtidigt ser hon, liksom många andra, domslutet bara som ett första steg i rätt riktning.

Folk strömmar ut på New Yorks gator efter juryns besked om att Derek Chauvin anses skyldig till George Floyds död – och döms på samtliga tre åtalspunkter.

– Vi fick äntligen svar! Det är som om vi fått någon slags rättvisa, vilket vi slagits för i årtionden. Jag är så glad! Det känns som om vi betyder något i dag i Amerika, säger afroamerikanen Kennedy Davis, 23, en av alla dem som firar i Brooklyn under tisdagskvällen.

”Den här dagen hamnar i historieböckerna”, säger Rickae, 26.
Foto: Emelie Svensson
”Den här dagen hamnar i historieböckerna”, säger Rickae, 26.

”Förväntades oss inte detta”

En våg av lättnad svepte genom flera amerikanska städer efter att Chauvin leddes ut från rättssalen i handfängsel. Från New York, till Missouri, Florida och Minnesota firade folk genom att kramas och hurra.

Vid Barclays Center samlas tusentals samtidigt som solen håller på att gå ner. ”Säg hans namn – George Floyd!”, dånar mellan husen.

Marschen blockerar biltrafiken, medan New York-polisen vakar på avstånd.

Flera bilister hänger ut genom rutorna och tutar i solidaritet. Även den kände filmregissören Spike Lee cyklar förbi festligheterna och snackar med de som vågar sig fram.

Foto: Emelie Svensson
Kennedy Davis, 23, trodde inte att ex-polisen Derek Chauvin skulle dömas.

Kennedy Davis, som dansar fram längs trottoaren i New York, trodde aldrig att expolisen Chauvin skulle fällas för samtliga dråprelaterade åtalspunkter.

– Vi förväntade oss inte alls detta. Det är helt nytt för oss. Även om hela händelsen fastnade på film var vi supernervösa över att inget skulle ske denna gång heller. Men jag är så glad, och full av passion! Jag skulle kunna gråta just nu, det skulle jag verkligen.

Michael, 28, som står en bit därifrån, är också glad, men mer allvarsam. Kampen slutar inte här, säger han. Han vill se ytterligare polisreformer i USA.

”Det är inte rättvisa”

– Det är ett bra första steg vad gäller ansvarsutkrävande, men det är inte rättvisa. Rättvisa vore att inte bli mördad från första början. Jag är glad över att vi har en relativt positivt utgång i målet, men jag känner att det är mycket mer arbete som måste göras.

Anne Sullivan, 50, håller i en Black lives matter-skylt och berättar att hon grät, jublade, öppnade sitt fönster och firade med förbipasserande när domen meddelades på live-tv.

– Jag satt som på nålar hela dagen! Jag kunde inte fokusera på jobb och var tvungen att försöka vara närvarande, bara för att se hur detta skulle spelas ut under dagen.

Hon ser det inte heller som att rättvisa har skipats till fullo. Däremot hoppas hon att domen ger ringar på vattnet för liknande fall, eftersom svarta fortsätter att drabbas hårdare av polisövervåld i hela USA, även efter Floyds död i fjol.

– Vi börjar se förändring. Jag tror att protester och folk som höjer rösten i solidaritet bidrar med att ge ämnet uppmärksamhet.

Foto: Emelie Svensson
Människor fyllde gatorna för att fira domen.

Många trodde han skulle frias

Liksom många andra på plats, trodde 26-åriga Rickae inte att Chauvin skulle dömas.

– Ärligt talat – nej. Jag har inget förtroende för systemet. Jag hoppades på det, och bevisen talar sitt tydliga språk, men det tog så lång tid att få svar från juryn – vilket var pulshöjande.

När hon väl hörde beskedet grät hon. Det har varit en känslostorm ända sedan dess.

– Jag vet inte ens hur jag ska känna. Glad – förstås – men vi har mycket mer arbete framför oss. Det är verkligen ett steg i rätt riktning, men jag undrar om detta är nog. Vem står näst på tur?

Samtidigt känner hon historiens vingslag. Det här kan vara början på förändring.

– Oh ja! Det här hamnar i historieböckerna. Detta är vad som gett bränsle till Black lives matter-rörelsen. Detta är en bra grund – låt oss bygga vidare på det.

Publicerad:

LÄS VIDARE